Eplan

Какво трябва да знаем, за да създадем успешно виртуален прототип на контролен шкаф с EPLAN Pro Panel?

Цифровите технологии са в състояние значително да повишат ефективността на всички производствени процеси. Една от най-обещаващите насоки за оптимизация, предоставени от концепцията за Четвъртата индустриална революция – Industry 4.0, е създаването на цифрови близнаци. Те представляват хибриден модел (както физически, така и дигитален), който се разработва специално за определени цели, например за прогнозиране на повреди, намаляване на разходите по проектиране и поддръжка, както и с цел предотвратяване на преработки поради грешки в проектния етап.

Всеки електроинженер може по-бързо да завърши проекта, върху който работи, ако чертае своите електрически схеми чрез функционално ориентирани методи или посредством автоматизиране на повтарящи се задачи, например включващи използването на макроси. Създаването на дигитален близнак (б.ред. известен също като виртуален прототип) за структурата на контролния шкаф спестява много работа на проектантите на контролни шкафове.

Да бъде изработен един контролен панел обикновено отнема много време – от поръчката на компонентите, определяне на необходимите отвори, разполагане на компонентите, отрязване и инсталиране на свързващите кабели – всичко това изисква максимална прецизност и изработка. Как може всички описани дейности да се извършат по-умно и по-бързо?

Разпределяне на ролите

Първата стъпка към оптимален процес на проектиране и производство на контролни шкафове е доброто разпределяне на ролите. Инженерингът, изработването на схемата и сглобяването на панела се състои от няколко различни етапа, включително:

 • Електроинженерът определя кои компоненти ще бъдат разположени в шкафа;
 • Проектантът на панела/шкафа определя схемата и разположението им в шкафа. Ясно е, че той поема тази роля, благодарение на знанията и опита си. Следователно 3D проектирането не застрашава проектантите на контролни шкафове, а дава възможност работата им като електроинженери да се улесни и усъвършенства;
 • Накрая техникът сглобява контролния шкаф.

3D схема на контролния шкаф

Когато разглеждаме 3D проектирането, нека да се съсредоточим върху ролята на проектанта на контролния панел, тъй като той дигитализира схемата и разположението на компонентите. Вместо физически да разпределя компонентите, проектантът прави това в компютърна 3D среда. Процесът се нарича създаване на виртуален прототип или цифров близнак.

Какво е необходимо, за да създадете виртуален прототип?

 • За да можете да създадете цифров близнак, вашата методика на проектиране трябва да има възможност за безпроблемно свързване със софтуер за създаване на виртуален прототип. Това означава, че за предпочитане е да чертаете функционално ориентирани схеми.
 • На второ място, вашата база данни от компоненти трябва да съдържа 3D макроси за всеки използван при проектирането компонент.
 • И накрая, имате нужда от подходящ софтуерен модул за създаване на 3D виртуален прототип на структурата на шкафа.

Ако всички тези неща са налице, значи вие сте готови за създаването на цифрови близнаци.

Предимства на виртуалния прототип при оформлението на шкафа

Виртуалният прототип позволява на проектанта предварително да проектира цифрова структура на контролния шкаф в 3D изглед. Това осигурява много предимства, сред които:

 • Разполагането на компонентите в шкафа с помощта на виртуален прототип спестява много време, което е необходимо при ръчно проектиране;
 • Още преди да се поръча изработването на шкафа, проектантът знае дали всички компоненти се побират в него;
 • Например, може да бъде използвана по-малка разпределителна кутия, което води до икономия на средства;
 • Също така се знае, дали разпределителните кутии се вписват в пространството, което е предназначено за тях;
 • Възможно е виртуалният прототип да бъде изпратен на клиента за одобрение. Проектът все още лесно може да бъде променен без големи разходи;
 • Системата определя автоматично трасето на окабеляването, използвайки подходящ софтуер. Спецификациите за окабеляването се генерират автоматично, като са съобразени с напрежението (например 230 V кабели за вътрешно свързване на компонентите). По този начин техникът вече не трябва да разчита сложни схеми и всеки е в състояние да свърже шкафовете след кратка инструкция;
 • Промяна на позицията на определена част се отразява обратно в схемата и се генерира нова спецификация за окабеляването;
 • Схемата за отворите, които трябва да се пробият, също се генерира автоматично;
 • Системата предлага и отличната възможност за автоматично пробиване на отворите с CNC машина, като машината Perforex на Rittal.

Eplan Pro Panel – интегрирано проектиране в 2D и 3D формат за производство на контролни шкафове и панели

Софтуерното решение Eplan Pro Panel осигурява надеждна основа за автоматизация и индустриализация на вашето производство на контролни шкафове. Това решение ви позволява да проектирате шкафове и системи за електроразпределение във формат 3D и да създадете автоматично документацията, необходима за производството им, започвайки от проектирането на електрическите схеми и завършвайки с 3D модел на шкафа, маркировка на устройствата и изчисляване дължината на необходимите кабели.

Фирма Ритбул предлага продуктите на EPLAN в България! Не се колебайте да ни се обадите, за да Ви консултираме при избора на продукти на EPLAN и да Ви дадем най-добрите цени!

Heitec разработи персонализирано решение за корпуса на блока за управление на шлифовъчна машина

Ритбул ЕООД на Hannover Messe 2022

Виртуален панаир с ETI- защита на възобновяеми енергийни източници.

Стандартизирано използване на софтуер с данни за индивидуалните устройства с EPLAN Platform 2022

Индустриални алармени устройства Asserta на Compro – гаранция за сигурност и защита от най-висок клас

За оптимална безопасност при монтаж и минимално окабеляване на място – новите конектори Han S и конфекционирани кабели на Harting

Новата търговска платформа Eplan Marketplace е създадена в помощ на потребителите с цел оптимизация на ресурсите

Нови промишлени рутери с безжична комуникация Merlin на Westermo за взискателни приложения

С подобрените си функции Eplan Harness proD 2022 опростява 3D проектирането за полагане на кабелни снопове

Остри и здрави, универсалните макетни ножове Knipex CutiX гарантират прецизни разрези без огъване или счупване

Запишете се за нашия бюлетин

Бъдете в крак с новите технологии, актуални цени и предложения.

Още по темата

Heitec разработи персонализирано решение за корпуса на блока за управление на шлифовъчна машина

Типичната индустриална среда се характеризира преди всичко със своите тежки...
Към статията

Ритбул ЕООД на Hannover Messe 2022

Скъпи клиенти и партньори, Както вече знаете, между 30-ти Май...
Към статията

Виртуален панаир с ETI- защита на възобновяеми енергийни източници.

Посетете ETI Virtual Fair   На изложението Intersolar München 2022,...
Към статията
Назад
Количка
0 продукта
Няма продукти в количката
Общо продукти:
0.00 лв.
(С вкл. ДДС)
ДДС:
Всичко:
0.00 лв.
X