Eplan

С помощта на софтуерните решения на EPLAN водещ производител на хладилни инсталации ускорява процесите по проектиране с 50%

Австрийската компания Kustec може да се гордее с международния си успех на пазара за специални хладилни инсталации. Това се дължи не на последно място на възможността на компанията да отговори оптимално на специфичните изисквания на клиентите с индивидуални решения. Наскоро Kustec започна да използва софтуерните решения на EPLAN, които й помагат за още по-ефективен подход в проектирането на хладилните инсталации.

Технологичните решения за охлаждане на компанията Kälte- und Systemtechnik, наричана накратко Kustec, са доказано решение в бранша. Фирмата е основана през 2006 г., а централата й се намира във Фройндорф, Австрия. Началото е съвсем скромно и компанията осъществява своята дейност по пускането в експлоатация на хладилни инсталации като „гаражна фирма”.

Бързият успех на реализираните проекти доказва професионализма й. Скоро след основаването си, Kustec започва да проектира сложни хладилни системи за фармацевтичната индустрия, както и нискотемпературни хладилни системи, за които малкото производствено пространство вече не е достатъчно. През 2010 г. Мартин Шрайбленер, собственик на компанията, решава да премести местоположението й, като през 2020 г. производството допълнително е разширено. Днес около 50 специалисти проектират и изграждат основно специално изработени, изключително специфични хладилни системи с фокус върху хладилни инсталации за търговски цели, промишлено охлаждане и климатизация.

Индивидуално проектиране за всяко приложение

Kustec се е специализирала в хладилни инсталации за зареждане с водород на водородни превозни средства, които предлага от 2010 г. „Водородът, който се съхранява под високо налягане, следва силно да се охлади, преди да се разшири в резервоара, тъй като се нагрява по време на разширяването“, обяснява г-н Флориан Лехнер, технически директор в Kustec.

Хладилните системи Kustec гарантират – разбира се в съответствие с действащите европейски стандарти, че се избягва прегряването на резервоара. Технологията постоянно се развива, което е свидетелство за това, че водородните двигатели определено имат бъдеще заедно с електромобилите, които в момента са във фокуса на обществото.

Намирането на оптимално решение за клиентите е в центъра на вниманието на компанията не само за хладилни системи за водородно гориво, но и за всички хладилни инсталации, които се проектират в Kustec. Изключително динамични цикли на натоварване, максимално компактен дизайн или висока експлоатационна ефективност – това са само няколко примера за клиентски изисквания, на които Kustec има задача да отговори с отлично качество на всеки системен компонент, широкомащабна гъвкавост и всеобхватно ноу-хау на своите експерти.

Убедителен практически тест е в основата на решението

Изпълнението на тези сложни задачи поставя високи изисквания към проектирането. Затова компанията отскоро премина към проектиране с EPLAN Preplanning и EPLAN Electric P8. Пътят към това решение минава през практически тест. „Въз основа на много специфичен клиентски проект, ние определихме какво точно трябва да може да направи за нас един проектантски софтуерен инструмент и EPLAN успя да реализира по перфектен начин нашите идеи“, категоричен е инж. Матиас Майер, отговорен проектант в Kustec.

Преминаването към EPLAN има и редица други предимства, тъй като Kustec използва контролни шкафове за хладилните системи, които са произведени от подизпълнител. Матиас Майер споделя: „Тъй като те също използват EPLAN, бе възможно използването на нашите проекти 1:1 без интерфейс към друго софтуерно решение“.

Стандартизацията прави процеса безопасен и бърз: проектните данни, генерирани в EPLAN, могат да се използват гъвкаво от всеки, независимо дали е в компанията или извън нея.

Когато да говорите на един и същи език е изключително важно

„Нека се върнем отново стъпка назад, тъй като всеки проект всъщност започва със създаването на технологична схема и с избора на компоненти в EPLAN Preplanning“, казва Матиас Майер. Задвижващи механизми и сензори, двигатели, помпи и други подобни елементи и възли вече са включени в това предварително планиране, така че на този етап вече е възможно да се генерира спецификация и да се предаде към собствената ERP система на компанията, за да се генерира поръчка.

Kustec оценява факта, че прецизните предварителни данни за планиране могат да бъдат използвани за прилагане на бързо и стабилно определяне на необходимите компоненти. Последователното създаване на база данни позволява на подизпълнителите на Kustec безпроблемно да поемат детайлното проектиране, и по-специално електрическата схема.

Ефективно, стандартизирано, надеждно и сигурно

Друго значително опростяване на процеса, в сравнение с предишните използвани системи за проектиране, се основава на възможността за гъвкаво използване на т.нар. „макроси“ за следващи проекти. Вече не се налага да се препроектира всеки детайл. Друго важно предимство са обширните анализи, които предоставя решението EPLAN с натискането на един бутон, например при анализ на риска.

„Тези функции съкращават много дейностите, които преди това изискваха ръчна обработка“, добавя Ервин Кройцер, мениджър за работа с клиенти за Източна Австрия в EPLAN Software & Service. Проверката на качеството, интегрирана в EPLAN Preplanning, също е много удобна. Тя показва когато възникват грешки при проектирането, например различни номинални диаметри не съответстват един на друг. По този начин софтуерът отстранява несъответствията на много ранен етап от проектирането, чието последващо отстраняване, ако те останат неоткрити, би изисквало непропорционално повече усилия.

Всичко това – и многото други характеристики – води до едно нещо, а именно изключително подобрена ефективност в проектирането. „И това се отнася не само за производството на оборудване, но и за машиностроенето, строителните технологии и много други области“, подчертава Ервин Кройцер. А Матиас Майер веднага потвърждава: „Благодарение на EPLAN успяхме да ускорим нашите проектантски процеси средно с впечатляващите 50%. Използването на EPLAN се отплаща!“.

Фирма Ритбул предлага продуктите на Eplan в България! Не се колебайте да ни се обадите, за да Ви консултираме при избора на продукти на Eplan и да Ви дадем най-добрите цени!

Обещаващо високо ниво на безопасност при тестване на електромобили и фотоволтаични инсталации с новия тестер Testboy Profi III LED

Нови модулни конектори Han-Modular Domino на Harting улесняват индустриалната трансформация

С помощта на софтуерните решения на EPLAN водещ производител на хладилни инсталации ускорява процесите по проектиране с 50%

Нов индустриален Ethernet комутатор на Westermo отговаря на нуждите от по-широка честотна лента в критично важни приложения

Отвертките за електротехници Kraftform Kompakt на Wera са точният инструмент за всички Ваши изисквания

Информация за сертифицирани решения, защита на данните и спазване на изискванията за съответствие ще намерите в Trust Center 2.0 на Eplan

Един интерфейс в устройство вместо два с хибридни конектори M12 с Y-кодиране на Harting

С безконтактните тестери за напрежение на Testboy всеки електротехник е оборудван без компромис

Следващото поколение модулни индустриални конектори- Domino Modules от HARTING

Свързването на акумулаторни батерии за съхранение на енергия – бързо, лесно и без инструменти с лостовата система на WAGO

Запишете се за нашия бюлетин

Бъдете в крак с новите технологии, актуални цени и предложения.

Още по темата

Обещаващо високо ниво на безопасност при тестване на електромобили и фотоволтаични инсталации с новия тестер Testboy Profi III LED

Новият измервателен уред за напрежение Testboy Profi III LED е...
Към статията

Нови модулни конектори Han-Modular Domino на Harting улесняват индустриалната трансформация

Основата на днешната индустриална трансформация се формира от базови технологии...
Към статията

Нов индустриален Ethernet комутатор на Westermo отговаря на нуждите от по-широка честотна лента в критично важни приложения

Компанията Westermo обяви пазарния дебют на нов 10-гигабитов индустриален Ethernet...
Към статията
Назад
Количка
0 продукта
Няма продукти в количката
Общо продукти:
0.00 лв.
(С вкл. ДДС)
ДДС:
Всичко:
0.00 лв.
X