WAGO

Ритбул: Решения на WAGO са използвани в системата за сградна автоматизация на The Squaire – лежащия небостъргач във Франкфурт

Една от най-впечатляващите сгради, които са построени в Европа през последното десетилетие, несъмнено е „The Squaire“ до летището на Франкфурт. Внушителната сграда предлага 140 000 m2 полезна площ, разположена само на девет етажа. С дължина от 660 m и ширина от 65 m тя надгражда гарата за експресни влакове ICE до летището на града. А при автоматизацията на електрическата инсталация на сградата са използвани I/O и инсталационна система Winsta на WAGO.

Проектирането на най-голямата офис сграда в Европа започва през 2000 г. Идеята е да се създаде под един покрив цял град – т.нар. New Work City. Офис пространството предлага работно място за до 7000 служители. Освен офисите The Squaire осигурява и всички важни за ежедневните нужди на хората услуги: медицински център, фитнес, детска градина, търговски обекти, кафенета, ресторанти и два хотела. Дори и за транспортните връзки едва ли може да се желае нещо по-добро. Основните автомагистрали и едно от най-големите летища в Европа се намират непосредствено до сградата, а експресните влакове ICE тръгват на практика в подземието й.

Технологията на строителство, както и управлението и автоматизацията на тази уникална сграда са огромно предизвикателство. Операторите искали да се гарантира висока степен на гъвкавост, особено по отношение на автоматизацията на помещенията. Например, офис пространството следвало да бъде лесно променяно, без да се налага промяна на електрическата инсталация или препрограмиране на средствата и системите за автоматизация. Компанията Hermos, на която главният изпълнител YIT възложил внедряването на технологията за управление и автоматизация, разработила обща концепция, която включвала както технология за централизирана сградна автоматизация, така и автоматизиране работата на  отделните помещения.

Поради специфичната архитектура, технологията за сградна автоматизация е разделена на шест секции, като за всяка секция отговаря отделен сървър. Тези отделни сървъри и централният сървър са свързани в мрежа. По този начин е възможно да се отделят комуникационно цели части от сградата в зависимост от наемателите, без да отпада централизираната обща експлоатация и мониторинг. Централният сървър работи с т.нар. “FIS # ApplicationServer” на Hermos, който в комбинация с “FIS#Graph” позволява работа, контрол и визуализация на всички системи в сградата. Използваният модул “FIS#Facility” дава възможност системите от различни производители и индустриални отрасли да бъдат обединени в неутрална платформа с единен потребителски интерфейс.

Архитектура на контролерите от типа Master-Slave

„Комутаторите на различните етажи са свързани към отделните сървъри във фиброоптична кръгова конфигурация. Към превключвателите са присъединени няколко системни разпределителя, всеки от които има инсталиран контролер WAGO 750-841. Решението в полза на WAGO е взето главно, защото клемите за I/O системата на WAGO са леснодостъпни за всички интерфейси и протоколи“, обяснява г-н Кристиан Кулес, който отговаря за проекта от страна на Hermos в частта за PLC софтуер.

Освен контролери в системните разпределители има и различни клеми, които контролерът използва за управление на осветителните тела и на щорите, както и разширител за вътрешната шина, който увеличава пространствено клемната шина. По този начин могат да се включат до седем допълнителни системни разпределителя – т.нар. подчинени устройства (Slaves) – на разстояние 15 m един от друг. Това позволява автоматизация на секция от сградата с дължина над 100 m с помощта на само един контролер.

Всички системни разпределители са стандартизирани. „Благодарение на стандартизацията бе значително улеснено производството и тестването на системните разпределителни модули“, казва ръководителят на проекта г-н Щефан Тауфелдер. Чрез клемите в системните разпределители контролерът на WAGO управлява отоплението и климатизацията, осветлението, прозорците и щорите. Основните сградни системи, които са централизирани, управляват помпи, вентили, честотни преобразуватели за вентилатори, външно осветление, разпределители за отопление и климатизация и др. Използват се различни системни шини като Modbus-RTU, DALI, MP-Bus и KNX.

Когато става въпрос за окабеляване на системните разпределители, Hermos залага отново на стандартизацията. Свързването на отделните компоненти към системния разпределител се извършва с помощта на предварително конфекционирани кабели и системата Winsta на WAGO. „Екипът трябваше само да монтира готовите системни разпределители, които вече бяха тествани във фабриката, за да съединят вече положените кабели с помощта на конекторите“, обяснява г-н Щефан Тауфелдер.

Автоматично софтуерно генериране

При създаването на софтуера за контролерите компанията Hermos също залага на стандартизацията. Като основа за генериране на софтуера за основните системи служи списък с функции за точките за данни в съответствие с регламента VDI 3814. „Разработихме скрипт, който чете функционалния списък и го използва за генериране на програмния код“, обяснява Кристиан Кулес. След това той трябва само да се импортира в CoDeSys и да се компилира. Готовата програма се зарежда в контролера на WAGO, осигурявайки всички функции за управление на отделните компоненти и тяхната визуализация. Накрая остава само настройката на автоматичните функции, като например контрол на температурата на отоплението.

Софтуерът за контролерите за автоматизация на помещенията във всички секции на сградата също е унифициран. Специалистите по пуск в експлоатация могат лесно да конфигурират софтуера, който е инсталиран в контролера. Управлението на осветлението, отоплението и щорите в помещенията се осъществява с безжични превключватели, които работят по стандарта EnOcean . Технологията EnOcean е оптимално решение в случаите, когато разделението на офис пространството трябва да се промени. Устройствата EnOcean могат просто да бъдат отново инсталирани навсякъде в новопроектираните стаи. След това в софтуера следва да се конфигурира само разпределението на устройствата и разделянето на стаите, което се осъществява с няколко щраквания на мишката.

Стандартизацията осигурява бърза обработка

„Размерът на сградата ни изправи пред огромно предизвикателство“, разказва за своя опит Кристиан Кулес. „Инсталирането и пускането в експлоатация на сградната автоматизация трябваше да се извърши много бързо в отделните зони“, допълва той. Само със стандартизирани хардуерни решения и автоматично генериране на отделни части от софтуера, специалистите от Hermos успяват да отговорят на тези изисквания. Използването на I/O системата на WAGO е оптимилано решение за безпроблемно интегриране на всички компоненти в най-различни отрасли на промишлеността.

Фирма Ритбул предлага продуктите на WAGO в България! Не се колебайте да ни се обадите, за да Ви консултираме при избора на продукти на WAGO и да Ви дадем най-добрите цени!

Heitec разработи персонализирано решение за корпуса на блока за управление на шлифовъчна машина

Ритбул ЕООД на Hannover Messe 2022

Виртуален панаир с ETI- защита на възобновяеми енергийни източници.

Стандартизирано използване на софтуер с данни за индивидуалните устройства с EPLAN Platform 2022

Индустриални алармени устройства Asserta на Compro – гаранция за сигурност и защита от най-висок клас

За оптимална безопасност при монтаж и минимално окабеляване на място – новите конектори Han S и конфекционирани кабели на Harting

Новата търговска платформа Eplan Marketplace е създадена в помощ на потребителите с цел оптимизация на ресурсите

Нови промишлени рутери с безжична комуникация Merlin на Westermo за взискателни приложения

С подобрените си функции Eplan Harness proD 2022 опростява 3D проектирането за полагане на кабелни снопове

Остри и здрави, универсалните макетни ножове Knipex CutiX гарантират прецизни разрези без огъване или счупване

Запишете се за нашия бюлетин

Бъдете в крак с новите технологии, актуални цени и предложения.

Още по темата

Heitec разработи персонализирано решение за корпуса на блока за управление на шлифовъчна машина

Типичната индустриална среда се характеризира преди всичко със своите тежки...
Към статията

Ритбул ЕООД на Hannover Messe 2022

Скъпи клиенти и партньори, Както вече знаете, между 30-ти Май...
Към статията

Виртуален панаир с ETI- защита на възобновяеми енергийни източници.

Посетете ETI Virtual Fair   На изложението Intersolar München 2022,...
Към статията
Назад
Количка
0 продукта
Няма продукти в количката
Общо продукти:
0.00 лв.
(С вкл. ДДС)
ДДС:
Всичко:
0.00 лв.
X