Westermo

Превключватели на Westermo за мрежово Ethernet захранване

LKAB в Кируна, Северна Швеция, е най-голямата в света подземна мина. Пътищата с дължина над 400 km на дълбочина 1000 m под земята и около 4100-те й служители поставят високи изисквания към безопасността и ефективността на мината. LKAB има над 130-годишна история, като в нея функционират различни индустриални мрежи, системи за сигурност и автоматизация. Чрез мащабна инвестиция в нова IT инфраструктура, в която превключвателите Viper и RedFox от Westermo формират индустриалната база, е намерено оптимално решение, което позволява разширение през следващите години.

Мината в Кируна е и една от най-модерните в света. Новото IT решение осигурява пълно покритие на мрежата чрез директен и безжичен достъп между защитената офис мрежа и местата с ограничен достъп, в които се извършва добивът.

Когато ръководството на мината LKAB започнало да прави планове за нова мрежова инфраструктура, основната цел била да се осигури ефективна и надеждна мрежа с дълъг експлоатационен живот. Освен това било необходимо да се предвиди и увеличаване на натоварването й чрез инсталиране на оборудване с голям капацитет и надеждност. Изключително тежката експлоатационна среда под земята, дългите разстояния, високите изисквания за сигурност и способността за интегриране на движещи се обекти, като транспортни средства и в известна степен и персонала, са определили поставянето на екстремни изисквания към мрежовия дизайн и надеждността на хардуера.

Наземният офис и сервизният център, разположен на 775 m дълбочина, са свързани с два оптични кабела, които преминават през шахти, които да предпазят мрежовото оборудване от влиянието на суровите климатични условия в мината.

lkab viper

Предизвикателството се е състояло в разширението на мрежата извън защитената офис среда в тежките подземни експлоатационни условия. В мината има високо ниво на влажността и съществува непосредствен риск от пряко въздействие на замърсители, като кал, прах и вода, стичаща се по стените. Друго негативно влияние върху електронното оборудване можели да окажат електромагнитните смущения от вентилационните и други миннодобивни съоръжения.

Оптичните кабели от офис мрежата са свързани в специално проектирани контролни шкафове, които са разположени около мината. В шкафовете са използвани индустриалните Ethernet превключватели RedFox на Westermo, които се отличават с висока производителност и възможности за маршрутизация, както и с комбинация на оптични и медни интерфейси с гигабитова производителност. Всеки RedFox превключвател може да свърже до осем различни Viper превключвателя, също на Westermo, които благодарение на своята изключително надеждна и здрава конструкция могат да бъдат монтирани чрез болтове директно към стените на мината. След това Viper превключвателите се свързват към различни устройства, например IP телефони и безжични точки за достъп.

Viper превключвателите са уникални устройства, които притежават капсуловани защитни корпуси със степен на защита IP65 и разполагат с M12 монтажни конектори. Вградената в корпуса GoreTex мембрана позволява на влагата и кондензата да се оттекат, но в същото време напълно изолира превключвателите от влагата и замърсителите в заобикалящата среда. Устройствата са проектирани първоначално за екстремните условия на железопътния транспорт и са тествани и сертифицирани в съответствие с изискванията на международния стандарт EN 50155. Висококачествените компоненти, използвани във Viper превключвателите, осигуряват експлоатационен живот от 20 години и средно време на безотказна работа от 600 000 часа (MIL-HDBK-217). Високото качество на продуктите и надеждността им са от изключително важно значение за всеки вид критично приложение.

lkab outside

„Причината, поради която избрахме Viper превключвателите, бе, че те могат да работят в тежки условия и да осигуряват гигабитова скорост, както и Ethernet захранване“, коментира г-н Йонас Еско, IT мениджър в LKAB. Превключвателите осигуряват електрическо захранване и мрежова свързаност на различни устройства. Системата за аварийно захранване е станала много по-ефективна чрез избор на решение за Ethernet захранване. Вместо да се налага да се инсталират резервни акумулаторни батерии на всички свързани устройства, вече това е необходимо само за превключвателите.

Всички продукти на Westermo, базирани на Ethernet, са оборудвани с операционната система WeOS. Това означава, че са проектирани и тествани за пълна съвместимост както със собствените протоколи, така и с други индустриални протоколи. Независимо дали е Viper или RedFox, или друг продукт на Westermo, всяка конфигурация се извършва в същия тип потребителски или уеб интерфейс. Мрежата на LKAB е идейно просто решение с редица виртуални локални мрежи VLAN и приоритизиране на данни, като в същото време е проектирана да се справи и с много по-взискателни задачи.

Мрежата вече е в пълна експлоатация и осигурява информационната комуникация за различни приложения. Пример за това е системата за контрол на достъпа, която следи колко хора има в мината и в зоната, където те се намират. Друг пример е система, която може да определи в зависимост от натоварването на земекопните машини кога съдържанието на желязо е повече или по-малко от скалната маса. Разработено е също приложение за дистанционно управление на автономните транспортни средства, използвани в области, в които ръчната работа не е подходяща.

„Базовата мрежа вече е налице и сме осигурили пълна свързаност в цялата мина. Това означава, че можем да свържем всякакъв вид приложения по всяко време към нашата корпоративна мрежа“, допълва г-н Йонас Еско.

lkab cabinet

Надеждната индустриална мрежа е изградена и ще се разширява с развитието на самата мина, като има капацитет за справяне със значително увеличено натоварване. Непрекъснатите актуализации на WeOS ще гарантират, че мрежата винаги поддържа най-новите мрежови технологии и стандарти, така че що се отнася до мрежовата ефективност, LKAB е подходящо оборудвана за успешна реализация на бъдещите планове за добив от 37 милиона тона руда годишно.

Фирма Ритбул предлага продуктите и решенията на Westermo в България! Не се колебайте да ни се обадите, за да ви консултираме при избора на продукти на Westermo и да ви дадем най-добрите цени!

Heitec разработи персонализирано решение за корпуса на блока за управление на шлифовъчна машина

Ритбул ЕООД на Hannover Messe 2022

Виртуален панаир с ETI- защита на възобновяеми енергийни източници.

Стандартизирано използване на софтуер с данни за индивидуалните устройства с EPLAN Platform 2022

Индустриални алармени устройства Asserta на Compro – гаранция за сигурност и защита от най-висок клас

За оптимална безопасност при монтаж и минимално окабеляване на място – новите конектори Han S и конфекционирани кабели на Harting

Новата търговска платформа Eplan Marketplace е създадена в помощ на потребителите с цел оптимизация на ресурсите

Нови промишлени рутери с безжична комуникация Merlin на Westermo за взискателни приложения

С подобрените си функции Eplan Harness proD 2022 опростява 3D проектирането за полагане на кабелни снопове

Остри и здрави, универсалните макетни ножове Knipex CutiX гарантират прецизни разрези без огъване или счупване

Запишете се за нашия бюлетин

Бъдете в крак с новите технологии, актуални цени и предложения.

Още по темата

Heitec разработи персонализирано решение за корпуса на блока за управление на шлифовъчна машина

Типичната индустриална среда се характеризира преди всичко със своите тежки...
Към статията

Ритбул ЕООД на Hannover Messe 2022

Скъпи клиенти и партньори, Както вече знаете, между 30-ти Май...
Към статията

Виртуален панаир с ETI- защита на възобновяеми енергийни източници.

Посетете ETI Virtual Fair   На изложението Intersolar München 2022,...
Към статията
Назад
Количка
0 продукта
Няма продукти в количката
Общо продукти:
0.00 лв.
(С вкл. ДДС)
ДДС:
Всичко:
0.00 лв.
X