Eplan

Как KWS Saat използва платформата Eplan за производство на специализирани машини

Компанията KWS Saat SE е основана през 1856 г. и към момента в нея работят около 5000 човека по целия свят. Дружеството има годишен оборот от над един милиард евро и е един от водещите производители на семена в световен мащаб. По-голямата част от служителите на KWS Saat участват в разработката на нови сортове семена. Сложните машини и системи, необходими за тяхната обработка и размножаване, също са собствени разработки на компанията. Всичко това се реализира с помощта на платформата Eplan, като първоначално се създават технологичните схеми с помощта на модула за предварително проектиране. Основен принцип е постигането на последователен интердисциплинарен процес, включващ механика, технология, пневматика и електротехника.

KWS-Saat

Конструкторите са наясно как да разработят различни видове машини, които да изпълняват различни задачи. Но как да отгледате семена, които да се използват за добив на захарно цвекло или слънчоглед? Селекционерите и изследователите в KWS знаят точно как да постигнат това. Компанията е фокусирана върху производството на сортове семена за умерения климат и по-специално – семена за захарно цвекло, царевица, зърнени култури и маслодайни растения.

Всяка година KWS пуска нови сортове на селскостопанския пазар, например семена, които дават по-високи добиви или са устойчиви на патогени и инсектициди. Процесът е продължителен и може да отнеме от десет до дванадесет години, като се започне от лабораторните петриеви панички до готовия търговски продукт.

Специални машини за обработка на семена

За да превърнете семената в търговски продукти, е необходимо използването на съвременна технология, която включва проектиране на електротехнически системи. Манфред Шапер, проектант по електротехника и автоматизация в KWS, коментира: „Нашият завод в Айнбек е най-модерният за производство на семена в света. Главното направление на компанията, занимаващо се с разработките, включително и на машини за други подразделения на KWS в света, също се намира тук“.

Дейността включва проектиране на изключително взискателни и специализирани конструкции за машинно оборудване. Например високоавтоматизираните системи за обработка на семена за захарно цвекло комбинират процесите на почистване, пресяване, сушене, класифициране, нанасяне на покрития (т.нар. обвивки) и използване на активни съставки. Първият етап на производствения процес е от разнородните семена да се отделят тези с точно определен размер. След това те се засяват с висока скорост от автоматизирани сеялки на разстояние от приблизително 22 сантиметра. Така земеделските стопани получават посевен материал, за който KWS гарантира кълняемост от 98%.

csm

Търсене на интегриран инженерен софтуер

Производството на семена представлява вид кампания с конкретни времеви интервали, което означава, че машините трябва да бъдат на разположение в точно определено време. Освен проектирането на нови машини, се налага и модернизиране на съществуващите системи. Манфред Шапер споделя: „Често се налага да адаптираме съществуващите системи към изискваният на новите задачи“.

Проектирането започва със създаването на технологичната схема

Конструкторите създават първо технологичната схема на системата, която трябва да бъде изградена въз основа на непрекъснат диалог с клиента. Използва се функцията на Eplan за предварително планиране на монтажно-технологичната схема, която позволява генериране на графичен преглед на системата. На този етап вече могат да се съхраняват данни за индивидуални измервания и потребителски точки, както и за измервателните уреди. След това те са достъпни на всички следващи инженерни етапи и представляват основата на непрекъснат, стандартизиран работен процес.

csm

Главната роля се пада на пневматиката

Платформата Eplan се използва не само за проектиране на електротехническо оборудване, но и за пневматично оборудване. Манфред Шапер обяснява: „Ние използваме много автоматизирани системи с пневматично задвижване. Eplan Fluid е оптималният инструмент за това. Нашите проектанти конфигурират вентилни острови в портала на Festo, изпращат съответния код към Festo и след това получават необходимите Eplan данни. Това е изключително ефективен процес на проектиране”.

От гледна точка на CAD проектирането, Eplan Fluid и Eplan Electric P8 са тясно свързани и гарантират последователност при разработката на технологията за пневматична автоматизация. KWS използва интензивно портала за данни на Eplan при избора на компоненти, например честотни инвертори. Това значително опростява процеса, като предоставя на всички проектанти едни и същи данни и информация.

csm_14619

Параметризация вместо чертеж

Използването на Eplan инструментите променя начина, по който работят проектантите. Манфред Шапер продължава: „Преди ние чертаехме, а сега параметризираме. Параметризацията е предпочитана и поради натовареността на отдела. Компанията бързо се разширява и ни се налага да проектираме инсталации и машини за няколко места. Новите софтуерни решения на Eplan ни позволяват да работим много по-ефективно и конструкторите могат да се фокусират повече върху творческите, а не върху повтарящи се еднообразни задачи”. Оптимизираното проектиране дава възможност колегите в отделните производствени обекти да получат по-бърз достъп до решенията.

Това е много важно, защото KWS системите са изключително сложни и конструкциите са с много отделни елементи. Първият проект, собствена разработка на KWS чрез използване на Eplan, включва изключително много компоненти. Манфред Шапер дава пример: „При проектиране на задвижванията ни бяха необходими изчисления за разсейване на мощността и проверки на въртящия момент“.

csm_14620

Комплексни контролни шкафове с високи изисквания

Контролните шкафове на KWS обикновено са с ширина от 2.40 m до 9 m. Те са с децентрализирано разположение според функциите и системните компоненти. Често се налага те да трябва да имат защита срещу експлозия, така че по-голямата част от шкафовете са оборудвани с пожарогасителни системи. KWS използва голямата модулна система от устройства за контрол и управление на Siemens, както и TIA портала на компанията. Някои от контролните шкафове са изпълнени от други компании, които също работят с платформата Eplan.

Проектирането на принципа „параметризация вместо чертане“ бързо намира своето място в KWS. Най-важната и главна причина е пестенето на време и разходи, както и осигуряване на непрекъснат процес на проектиране в различните дисциплини, като базата данни се подобрява с всеки изминат етап.

csm_14616

Следващата стъпка: 3D проектиране на контролни шкафове

В момента се подготвя внедряване на Eplan Pro Panel, който ще позволи 3D проектиране на контролни шкафове. Манфред Шапер възнамерява да използва още повече макроси, например за задвижванията на вентилите: „След това конструкторите трябва само да въведат параметрите и задвижването се избира автоматично, като се вмъква в схемата с всички съответни данни. Това отново пести време – вмъкваме макроси от технологичната карта и системата сама създава схемата“.

Бъдещ проект предвижда да се увеличи броят на потребителите на Eplan, които използват услугата: „След това техниците в завода ще имат достъп чрез таблет или лаптоп както до технологичните схеми, така и до електрическата система P8 и пневматичната система Fluid Power. Това улеснява откриването на грешки и ускорява коригирането им”.

Фирма Ритбул предлага продуктите на Eplan в България! Не се колебайте да ни се обадите, за да ви консултираме при избора на продукти Eplan и да ви дадем най-добрите цени!

Heitec разработи персонализирано решение за корпуса на блока за управление на шлифовъчна машина

Ритбул ЕООД на Hannover Messe 2022

Виртуален панаир с ETI- защита на възобновяеми енергийни източници.

Стандартизирано използване на софтуер с данни за индивидуалните устройства с EPLAN Platform 2022

Индустриални алармени устройства Asserta на Compro – гаранция за сигурност и защита от най-висок клас

За оптимална безопасност при монтаж и минимално окабеляване на място – новите конектори Han S и конфекционирани кабели на Harting

Новата търговска платформа Eplan Marketplace е създадена в помощ на потребителите с цел оптимизация на ресурсите

Нови промишлени рутери с безжична комуникация Merlin на Westermo за взискателни приложения

С подобрените си функции Eplan Harness proD 2022 опростява 3D проектирането за полагане на кабелни снопове

Остри и здрави, универсалните макетни ножове Knipex CutiX гарантират прецизни разрези без огъване или счупване

Запишете се за нашия бюлетин

Бъдете в крак с новите технологии, актуални цени и предложения.

Още по темата

Heitec разработи персонализирано решение за корпуса на блока за управление на шлифовъчна машина

Типичната индустриална среда се характеризира преди всичко със своите тежки...
Към статията

Ритбул ЕООД на Hannover Messe 2022

Скъпи клиенти и партньори, Както вече знаете, между 30-ти Май...
Към статията

Виртуален панаир с ETI- защита на възобновяеми енергийни източници.

Посетете ETI Virtual Fair   На изложението Intersolar München 2022,...
Към статията
Назад
Количка
0 продукта
Няма продукти в количката
Общо продукти:
0.00 лв.
(С вкл. ДДС)
ДДС:
Всичко:
0.00 лв.
X