HEITEC

Контролен блок на Heitec управлява индустриална система за микродозиране

Тенденцията към все по-голяма миниатюризация на елементите в електрониката и свързаните с тях задачи и приложения, доведе до повишено търсене в много области на индустрията на системи за дозиране на материали. Те са предназначени за прецизно дозиране на лепила, уплътнителни вещества, смазочни материали, бои и други химикали. Колкото по-сложни стават решенията, толкова повече се увеличават изискванията към устройствата, използвани в технологичния процес. От системите се изисква да осигуряват увеличена производителност и гъвкавост на производствените съоръжения и в същото време да водят до намаляване на оперативните разходи.

Компанията Heitec е избрана от водещ производител на безконтактни вентили и дозиращи системи за доставчик на централен контролен блок, който е специално разработен за високоефективните вентили от реактивен тип на клиента. Те работят на електропневматичен принцип с ниско напрежение и конструкцията им с висока здравина е проектирана за промишлено производство. Задачата им е точно, безопасно, повторяемо и безконтактно дозиране на различни вещества. Подобен тип нанасяне има предимството, че може да постигне по-висока скорост и по този начин по-голяма производителност. Нанасянето на веществата дори върху неравни повърхности е равномерно, а чувствителните основи се обработват изключително внимателно. Дозирането може да варира от кратковременно отваряне на дюзата до струйно нанасяне. Процесът на дозиране приключва, когато управляващият сигнал се прекъсне и дюзата се затвори (захранването е изключено). Контролният блок управлява смесването и нанасянето на разнообразни течни флуиди при различни условия на налягане и температура, т.е. нагряване, охлаждане, регулиране и контрол, ако е необходимо. Той гарантира координираната работа на помпата, измервателното и периферните устройства и осигурява, дори при променени условия, съответствие на дозираното количество със зададеното, допринасяйки за постигане на постоянно високо качество на крайния продукт.

Производителят на вентили избрал да се довери на Heitec, понеже поради увеличеното търсене, няколкостотин контролни блока трябвало да бъдат произведени за много кратко време. Предизвикателство били не само кратките срокове, тъй като конкретните спецификации поставяли сериозни изисквания към дизайна на системата, която е специално разработена за клиента. При нанасянето бързо се стигало до работно налягане от 10.3 bar, затова многофункционалното устройство трябвало да бъде компактно, удобно, лесно за обслужване от страна на потребителя и безопасно. Поради условията на околната среда, като високо налягане и влажност, следвало блокът да бъде изключително здрав и херметичен, да е защитен от външни негативни влияния, като замърсяване и прах, както и да има надеждна ЕМС защита. Изисквали се също и висока устойчивост на удари и вибрации и, не на последно място, лесна поддръжка. Освен това функциите на периферните устройства, като резервоар за съхранение на сгъстен въздух и устройство за контрол на отоплението следвало да бъдат интегрирани в силно ограниченото пространство на блока.

Предварително клиентът избрал корпус със защита срещу електромагнитни смущения от серията HeiPac Vario-Module от стандартното портфолио на Heitec. Той е бил наличен на склад, важно предимство с оглед стегнатия график, което заедно с неговата компактност и стабилност го превърнали в оптимално решение за тази област на приложение. Модулът HeiPac Vario е евтин и се характеризира със своя компактен и стабилен корпус, изработен изцяло от метал – алуминий и ламарина. Друго предимство е модулността на продуктовата гама, което означавало, че интериорът и дизайнът на предната и задната част могли да бъдат изпълнени точно според изискванията на клиента.

Контролният блок е инсталиран в класически 19″ рак с размер 3U (84HP x 3HU x 250 mm) и комбиниран с PLC и пневматични компоненти. Компактната система в настоящата версия тежи само 2 kg. Снабдено с фланци и допълнителни дръжки и крачета, устройството може да се монтира върху лабораторна маса или да бъде интегрирано в 19″ контролен шкаф.

Друго изискване на разработката е интуитивната и лесната навигация от страна на оператора. Всички устройства за настройка, включително двуезичният дисплей с висок контраст, са проектирани така, че да са достъпни отпред. Двата предни панела съдържат цялостното управление. Всички програмируеми функции могат да се настройват интуитивно и прецизно с помощта на бутони и с лесния за използване електрохидравличен регулатор. Удобният за потребителя интерфейс осигурява бърза и прецизна настройка на параметрите на вентила, за да се получат оптимални резултати при дозиране. Наличният дисплей дава възможност лесно да се проверяват и съответно при нужда да се коригират зададените и действителните стойности на налягането и температурата. Високата повторяемост и прецизност осигуряват постоянни резултати на дозиране и съответно желаната безопасност и висока производителност.

От задната страна са разположени изходите за вентилите (регулиране на налягането от 6 до 10 bar), както и опционалната връзка за загряване и самият щекер за захранване. За да се гарантира безопасна работа, устройството работи с ниско напрежение (24 V DC) и максимална консумация на ток от 2.5 A, със степен на защита IP40 е и клас на електробезопасност III. Това означава, че блокът е защитен срещу проникване на водни пръски и чужди тела. Работното напрежение се осигурява от външно захранващо устройство.

При изпълнението на проекта Heitec е извършила организацията и пълния монтаж на необходимите възли, пневматични връзки и цялостното окабеляване на устройството. След това е бил извършен и пълен тест за функционалност и херметичност на системата, за да бъде гарантирано съответствие с изискванията и да бъдат документирани резултатите в съответствие със стандарта.

Фирма Ритбул предлага продуктите на Heitec в България! Не се колебайте да ни се обадите, за да ви консултираме при избора на продукти Heitec и да ви дадем най-добрите цени!

Heitec разработи персонализирано решение за корпуса на блока за управление на шлифовъчна машина

Ритбул ЕООД на Hannover Messe 2022

Виртуален панаир с ETI- защита на възобновяеми енергийни източници.

Стандартизирано използване на софтуер с данни за индивидуалните устройства с EPLAN Platform 2022

Индустриални алармени устройства Asserta на Compro – гаранция за сигурност и защита от най-висок клас

За оптимална безопасност при монтаж и минимално окабеляване на място – новите конектори Han S и конфекционирани кабели на Harting

Новата търговска платформа Eplan Marketplace е създадена в помощ на потребителите с цел оптимизация на ресурсите

Нови промишлени рутери с безжична комуникация Merlin на Westermo за взискателни приложения

С подобрените си функции Eplan Harness proD 2022 опростява 3D проектирането за полагане на кабелни снопове

Остри и здрави, универсалните макетни ножове Knipex CutiX гарантират прецизни разрези без огъване или счупване

Запишете се за нашия бюлетин

Бъдете в крак с новите технологии, актуални цени и предложения.

Още по темата

Heitec разработи персонализирано решение за корпуса на блока за управление на шлифовъчна машина

Типичната индустриална среда се характеризира преди всичко със своите тежки...
Към статията

Ритбул ЕООД на Hannover Messe 2022

Скъпи клиенти и партньори, Както вече знаете, между 30-ти Май...
Към статията

Виртуален панаир с ETI- защита на възобновяеми енергийни източници.

Посетете ETI Virtual Fair   На изложението Intersolar München 2022,...
Към статията
Назад
Количка
0 продукта
Няма продукти в количката
Общо продукти:
0.00 лв.
(С вкл. ДДС)
ДДС:
Всичко:
0.00 лв.
X