HEITEC

Контролен блок на Heitec управлява индустриална система за микродозиране

Тенденцията към все по-голяма миниатюризация на елементите в електрониката и свързаните с тях задачи и приложения, доведе до повишено търсене в много области на индустрията на системи за дозиране на материали. Те са предназначени за прецизно дозиране на лепила, уплътнителни вещества, смазочни материали, бои и други химикали. Колкото по-сложни стават решенията, толкова повече се увеличават изискванията към устройствата, използвани в технологичния процес. От системите се изисква да осигуряват увеличена производителност и гъвкавост на производствените съоръжения и в същото време да водят до намаляване на оперативните разходи.

Компанията Heitec е избрана от водещ производител на безконтактни вентили и дозиращи системи за доставчик на централен контролен блок, който е специално разработен за високоефективните вентили от реактивен тип на клиента. Те работят на електропневматичен принцип с ниско напрежение и конструкцията им с висока здравина е проектирана за промишлено производство. Задачата им е точно, безопасно, повторяемо и безконтактно дозиране на различни вещества. Подобен тип нанасяне има предимството, че може да постигне по-висока скорост и по този начин по-голяма производителност. Нанасянето на веществата дори върху неравни повърхности е равномерно, а чувствителните основи се обработват изключително внимателно. Дозирането може да варира от кратковременно отваряне на дюзата до струйно нанасяне. Процесът на дозиране приключва, когато управляващият сигнал се прекъсне и дюзата се затвори (захранването е изключено). Контролният блок управлява смесването и нанасянето на разнообразни течни флуиди при различни условия на налягане и температура, т.е. нагряване, охлаждане, регулиране и контрол, ако е необходимо. Той гарантира координираната работа на помпата, измервателното и периферните устройства и осигурява, дори при променени условия, съответствие на дозираното количество със зададеното, допринасяйки за постигане на постоянно високо качество на крайния продукт.

Производителят на вентили избрал да се довери на Heitec, понеже поради увеличеното търсене, няколкостотин контролни блока трябвало да бъдат произведени за много кратко време. Предизвикателство били не само кратките срокове, тъй като конкретните спецификации поставяли сериозни изисквания към дизайна на системата, която е специално разработена за клиента. При нанасянето бързо се стигало до работно налягане от 10.3 bar, затова многофункционалното устройство трябвало да бъде компактно, удобно, лесно за обслужване от страна на потребителя и безопасно. Поради условията на околната среда, като високо налягане и влажност, следвало блокът да бъде изключително здрав и херметичен, да е защитен от външни негативни влияния, като замърсяване и прах, както и да има надеждна ЕМС защита. Изисквали се също и висока устойчивост на удари и вибрации и, не на последно място, лесна поддръжка. Освен това функциите на периферните устройства, като резервоар за съхранение на сгъстен въздух и устройство за контрол на отоплението следвало да бъдат интегрирани в силно ограниченото пространство на блока.

Предварително клиентът избрал корпус със защита срещу електромагнитни смущения от серията HeiPac Vario-Module от стандартното портфолио на Heitec. Той е бил наличен на склад, важно предимство с оглед стегнатия график, което заедно с неговата компактност и стабилност го превърнали в оптимално решение за тази област на приложение. Модулът HeiPac Vario е евтин и се характеризира със своя компактен и стабилен корпус, изработен изцяло от метал – алуминий и ламарина. Друго предимство е модулността на продуктовата гама, което означавало, че интериорът и дизайнът на предната и задната част могли да бъдат изпълнени точно според изискванията на клиента.

Контролният блок е инсталиран в класически 19″ рак с размер 3U (84HP x 3HU x 250 mm) и комбиниран с PLC и пневматични компоненти. Компактната система в настоящата версия тежи само 2 kg. Снабдено с фланци и допълнителни дръжки и крачета, устройството може да се монтира върху лабораторна маса или да бъде интегрирано в 19″ контролен шкаф.

Друго изискване на разработката е интуитивната и лесната навигация от страна на оператора. Всички устройства за настройка, включително двуезичният дисплей с висок контраст, са проектирани така, че да са достъпни отпред. Двата предни панела съдържат цялостното управление. Всички програмируеми функции могат да се настройват интуитивно и прецизно с помощта на бутони и с лесния за използване електрохидравличен регулатор. Удобният за потребителя интерфейс осигурява бърза и прецизна настройка на параметрите на вентила, за да се получат оптимални резултати при дозиране. Наличният дисплей дава възможност лесно да се проверяват и съответно при нужда да се коригират зададените и действителните стойности на налягането и температурата. Високата повторяемост и прецизност осигуряват постоянни резултати на дозиране и съответно желаната безопасност и висока производителност.

От задната страна са разположени изходите за вентилите (регулиране на налягането от 6 до 10 bar), както и опционалната връзка за загряване и самият щекер за захранване. За да се гарантира безопасна работа, устройството работи с ниско напрежение (24 V DC) и максимална консумация на ток от 2.5 A, със степен на защита IP40 е и клас на електробезопасност III. Това означава, че блокът е защитен срещу проникване на водни пръски и чужди тела. Работното напрежение се осигурява от външно захранващо устройство.

При изпълнението на проекта Heitec е извършила организацията и пълния монтаж на необходимите възли, пневматични връзки и цялостното окабеляване на устройството. След това е бил извършен и пълен тест за функционалност и херметичност на системата, за да бъде гарантирано съответствие с изискванията и да бъдат документирани резултатите в съответствие със стандарта.

Фирма Ритбул предлага продуктите на Heitec в България! Не се колебайте да ни се обадите, за да ви консултираме при избора на продукти Heitec и да ви дадем най-добрите цени!

ETI предлага висококачествена база данни на продукти в съответствие с новия стандарт за данни на EPLAN

Годишна инвентаризация

По-голямо резервиране и контрол на отдалечени помпени станции с доказаните решения на Westermo

Цялостна система за управление на електропреносна линия HVDC на Heitec осигурява висока производителност и ефективност

Решенията на Eplan разкриват революционни възможности за ефективна дистанционна работа

Облачният софтуер Eplan eView бе отличен с почетния приз „Automation Award“ 2020

Електроразпределителните табла и шкафове Solid GSX на ETI гарантират бързина, лекота и гъвкавост при конфигурирането

Конекторните модули Winsta на Wago определят темпото на строителния обект

Екранираните модули Han-Modular на Harting посрещат предизвикателствата за надежден пренос на електроенергия, данни и сигнали

Още едно ново попълнение в гамата безжични рутери  Ibex:  WLAN аксес поинт RT-280

Запишете се за нашия бюлетин

Бъдете в крак с новите технологии, актуални цени и предложения.

Още по темата

ETI предлага висококачествена база данни на продукти в съответствие с новия стандарт за данни на EPLAN

Когато таблата за управление се проектират в 3D, проводниците се...
Към статията

Годишна инвентаризация

Уважаеми клиенти и партньори , Искаме да използваме възможността, за...
Към статията

По-голямо резервиране и контрол на отдалечени помпени станции с доказаните решения на Westermo

Критичните системи, например тези в пречиствателни станции, изискват сигурни и...
Към статията
Назад
Количка
0 продукта
Няма продукти в количката
Общо продукти:
0.00 лв.
(С вкл. ДДС)
ДДС:
Всичко:
0.00 лв.
X