WAGO

Конекторните модули Winsta на Wago определят темпото на строителния обект

Съвременните строителни решения често са модулни и се състоят от отделни стаи, които се сглобяват в интелигентни структури на място за кратък период от време, независимо дали става въпрос за временни или за постоянни конструкции. Според германската федерална строителна асоциация Bundesverband Bausysteme eV, все по-малко собственици и инвеститори избират традиционни масивни сгради, предназначени за постоянно използване. Мобилни недвижими имоти – това може да звучи като оксиморон, но всъщност е основна тенденция, както и доказателство, че дигиталната среда на живот и работа се налага все повече и в строителната индустрия.

Макар концепцията за контейнерни сгради да не изглежда много привлекателна на пръв поглед, в действителност такъв тип архитектура съдържа много атрактивни насоки. „За повечето от тези сгради човек просто не може да разбере, че са построени от контейнери“, коментира г-н Кристоф Шлате, изпълнителен директор на строителната компания Pitthan.

Строителите все повече разчитат на модулни сгради, защото могат бързо и лесно да създават нови помещения. Pitthan Elektrotechnik също допринася за увеличаване скоростта на строителство, използвайки конекторите Winsta на WAGO. С тяхна помощ електрическите инсталации могат да бъдат предварително подготвени за директен монтаж.

Предимствата на стандартизираните стайни модули, които на по-късен етап оформят ортогонална сградна мрежа, се проявяват предимно в огромни икономии на време в етапа на строителството. Според опита на г-н Шлате, средното време от началото на строителните дейности до предаването на ключовете е само шест месеца. Тази скорост позволява на строителните мениджъри да реагират по-бързо на променящите се изисквания към пространството. Освен това периодът за предварително финансиране се съкращава, тъй като недвижимият имот може да се използва по-бързо с оглед на рефинансирането.

Модулното строителство пести време

Сроковете имат решаваща роля в този специфичен сегмент на строителната индустрия, който поставя високи изисквания към управлението на проектите. Това налага експертите по окабеляване, автоматизация и строително инженерство в строителната компания Pitthan да вложат много енергия в подготовка, за да могат да работят по-бързо при монтажа на строителната площадка. „Преди имахме повече време, така че навсякъде се полагаха NYM кабели. Това налагаше да има и повече електротехници на строителната площадка“, обяснява г-н Ханс Герхардус, ръководител на проекта. Той работи в Pitthan повече от 30 години и има близък поглед върху тенденцията за модулно строителство. „Днес вече нямаме достатъчно квалифицирани работници за конвенционално полагане на кабели“, допълва той.

Добре подготвени с помощта на конекторните модули Winsta

Използвайки конекторите Winsta на WAGO, компанията Pitthan Elektrotechnik и нейните 100 служители, заети в планирането и производството, имат възможност да подготвят електрическата инсталация в състояние на готовност за монтаж още преди доставката на строителната площадка. Това, което остава да бъде направено там, е само включване към захранването, както е било при изпълнението на проект в Люксембург. Административната сграда на Европейската комисия, която бе завършена през 2016 г., е първият проект, при който Pitthan използва системата Winsta. Сградата се състои от 447 контейнерни модула на три етажа и в момента осигурява полезно пространство от 10 500 m2.

По време на инженерната фаза Pitthan и WAGO съвместно определят необходимите типове кабели, кабелни дължини, варианти на разпределителни кутии и цветно кодиране. „С Winsta лесно могат да бъдат стандартизирани базовите количества“, допълва г-н Герхардус. Предварително сглобените инсталации лесно се дублират, особено когато стаите следват ясно дефинирани решетки, което е съществена характеристика на контейнерните сгради. Освен това, такава конструкция намалява риска от неправилно окабеляване, което може да доведе до проблеми, особено при договори с кратки срокове на изпълнение и клаузи за неустойки при неспазването им. „Веднъж имахме случай с пет неправилни свързвания на електрическата инсталация, но това бе преди да използваме системата Winsta”, коментира г-н Герхардус.

Прецизността на проекта в Люксембург с „почти нулева грешка“ се дължи и на факта, че електротехниците трябвало да свържат ръчно само една точка на захранване за всеки офисен блок. Оттам нататък в действие влизат конекторите Winsta и всичко може да бъде включено – от осветлението до контактите. „Нашата цел е много ясна – да подготвим предварително инсталацията до такава степен, че на място да остане само включването й“, подчертава г-н Шлате. Компанията Hager е доставила кабелните канали за проекта, които били изрязани до аксиалните размери на контейнерния модул и предварително сглобени със системата Winsta.

Все по-голямо сближаване на отделните строителни дейности

Системата Winsta разкрива нови възможности и за други квалифицирани дейности, освен изграждането на електрически инсталации. Например в сътрудничество с електротехниците, монтажниците на интериорни елементи могат да монтират таванни елементи с предварително окабелено осветление, като по този начин се превръщат във важен системни партньор във веригата от строителни дейности. Тъй като не е необходимо никой да чака другия, това пести ценно време. Електротехниците са необходими само тогава, когато разпределителен Т-конектор Winsta, разположен в близост до осветителното тяло, следва да бъде свързан към главното електрическо захранване. Според г-н Шлате това е напълно нов системен подход.

Точно по тази причина той и основателят на компанията Михаел Питан непрекъснато търсят нови системни партньори по отношение на доставките. „Става все по-важно да мислим модулно“, заявява г-н Шлате. Pitthan Elektrotechnik поддържа редовен контакт със своите доставчици. Шлате е убеден, че за производителите е важно да предлагат подходящи щекерни връзки. Фабрично инсталираните решения са особено търсени при изпълнението на проекти. Това важи и за осветлението, което да бъде с технология на свързване, подходяща за системата Winsta.

„Целта ни е да привлечем колкото може повече производители на борда“, заявява г-н Герхардус. Настоящата преобладаваща практика е компании като Pitthan да изразходват много усилия за сложни настройки на стандартните компоненти, за да свържат осветителните конектори към системата. „Едно щекерно осветително тяло само по себе си не пести много време. Възможностите за включване обаче, имат значение по време на инсталацията, защото можем да работим в пъти по-бързо“, подчертава г-н Шлате. „Ако можете да създадете опции за пестене на време в процеса на окабеляване на осветителни тела, вие предоставяте технология с реална добавена стойност.“ Този тип решения предлагат атрактивен избор при изпълнение на проекти от компании като Pitthan Elektrotechnik.

Ето как щекерните конекторни модули Winsta на WAGO подкрепят модерните решения за сградно строителство:

  • Winsta позволява предварително изграждане на електрическата инсталация за модулни сгради;
  • Готовите компоненти правят по-бърза инсталацията на място;
  • Цветовото кодиране намалява риска от грешки в окабеляването.

Фирма Ритбул предлага продуктите на WAGO в България! Не се колебайте да ни се обадите, за да Ви консултираме при избора на продукти на WAGO и да Ви дадем най-добрите цени!

Технология на Westermo изгражда интелигентна, стабилна и надеждна мрежа за управление на трафика в Амстердам

ETI предлага висококачествена база данни на продукти в съответствие с новия стандарт за данни на EPLAN

Годишна инвентаризация

По-голямо резервиране и контрол на отдалечени помпени станции с доказаните решения на Westermo

Цялостна система за управление на електропреносна линия HVDC на Heitec осигурява висока производителност и ефективност

Решенията на Eplan разкриват революционни възможности за ефективна дистанционна работа

Облачният софтуер Eplan eView бе отличен с почетния приз „Automation Award“ 2020

Електроразпределителните табла и шкафове Solid GSX на ETI гарантират бързина, лекота и гъвкавост при конфигурирането

Конекторните модули Winsta на Wago определят темпото на строителния обект

Екранираните модули Han-Modular на Harting посрещат предизвикателствата за надежден пренос на електроенергия, данни и сигнали

Запишете се за нашия бюлетин

Бъдете в крак с новите технологии, актуални цени и предложения.

Още по темата

Технология на Westermo изгражда интелигентна, стабилна и надеждна мрежа за управление на трафика в Амстердам

Амстердам е най-големият град в Нидерландия с население от около...
Към статията

ETI предлага висококачествена база данни на продукти в съответствие с новия стандарт за данни на EPLAN

Когато таблата за управление се проектират в 3D, проводниците се...
Към статията

Годишна инвентаризация

Уважаеми клиенти и партньори , Искаме да използваме възможността, за...
Към статията
Назад
Количка
0 продукта
Няма продукти в количката
Общо продукти:
0.00 лв.
(С вкл. ДДС)
ДДС:
Всичко:
0.00 лв.
X