Eplan

Компанията Aggreko върви уверено към Industry 4.0 с EPLAN системи за проектиране на електрически схеми

Създадена в Нидерландия през 1962 г., компанията Aggreko, която сега е с централен офис в Глазгоу, Шотландия, е един от водещите световни доставчици на решения за временно електрозахранване, отопление и климатизация за индустриално и битово приложение. Днес тя развива своята дейност в повече от 100 държави и присъства в над 204 населени места по света.

Aggreko предоставя решения за клиентите в няколко ключови сектора – минно дело, добив на нефт и газ, производство, центрове за данни, комунални услуги, организиране на различни събития и строителство. Компанията е подизпълнител на мащабни събития като Световната купа по ръгби 2019 г., Олимпийските игри през 2012 г. и Игрите на общността през 2018 г., проведени на Златния бряг в Австралия.

Основно предизвикателство пред Aggreko се е състояло в осигуряването на ефективен и безпроблемен обмен на данни. Решението е намерено с използването на платформата EPLAN, и по-специално на системите EPLAN Electric P8, EPLAN Pro Panel, EPLAN Harness proD, EPLAN Smart Wiring и EPLAN Data Portal.

Ефективен поток на данни и сътрудничество между отделите

За своите сложни мултидисциплинарни инженерни проекти Aggreko използвала система за двуизмерно компютърно проектиране заедно с комбинация от документи на Microsoft Word и Excel за проектиране на електрическите схеми. Компанията искала да намали времето за разработка, необходимо за проектиране на цифрови прототипи. Екипът от проектанти бил наясно, че по-ефективният процес на проектиране е начин за постигане на тази цел, така че компанията започнала да търси устойчиво 3D решение, което да повиши ефективността на процеса.

Aggreko се обърнала към EPLAN за помощ при намирането на решение. След като специалистите на EPLAN провели първоначална инспекция на процесите на проектиране в Aggreko, те предложили решение, което да подпомогне ефективния поток на данни и сътрудничеството между отделите. Основни елементи на това решение били EPLAN Electric P8, EPLAN Pro Panel, EPLAN Harness proD и EPLAN Smart Wired. След като експертите се запознали с потенциалните ползи, Aggreko пристъпила към използване на решението на EPLAN, за да рационализира процеса на проектиране. Компанията закупила съответните софтуерни лицензи заедно с пакети за техническа поддръжка, обучение и внедряване.

EPLAN Electric P8 e в основата на проектирането на електрически схеми

Софтуерният пакет за проектиране на електрически схеми е в основата на решението, което внедрила компанията Aggreko. Той предлага комплексен набор от инструменти за планиране, документиране и управление на проекти за автоматизация. Основните му предимства включват поддръжка при повторна употреба на проектни елементи, което означава, че веднъж разработени, същите елементи могат да бъдат включени в множество проекти. Това не само спестява време, но гарантира последователност и минимизира риска от грешки. EPLAN Electric P8 също така автоматизира създаването на документация, което означава, че всички, които работят по даден проект, независимо дали са свързани с производство, монтаж, пускане в експлоатация, тестване или последващи ежедневни операции, винаги имат достъп до подробна и точна информация.

Точното решение от пръв път с Digital Twin

Системата EPLAN Pro Panel работи съвместно с EPLAN Electric P8, за да опрости значително проектирането на контролните панели. Тя е разработена с цел осигуряване на гъвкавост и дава възможност на потребителите да следват собствения си предпочитан подход за проектиране, независимо дали той се основава на спецификации с набор от оборудване, списъци със съединения или схеми. Всички необходими компоненти могат лесно да бъдат въведени и позиционирани в 3D изглед. Допълнително предимство е откриването на грешки и други аспекти на последователния контрол на качеството, които са определени предварително още на етапа на разработка. Функции като проверка за стълкновения гарантират, че цифровият двойник е създаден правилно още от първия път, което прави тестовете много по-лесни и практически елиминира необходимостта от преработка на проекта.

„Най-големите ползи от използването на продуктите на EPLAN са по-бързи, по-точни и по-последователни проекти. Софтуерът се справя с всички рутинни и повтарящи се задачи, включително създаване на необходимата документация, както и ускоряване на целия процес на проектиране. Това означава, че нашите инженери имат повече време за иновации и производство на персонализирани решения за нашите клиенти“, споделя г-н Греъм Шийлдс, главен електроинженер на Aggreko.

3D и 2D проектиране на кабелни снопове

Aggreko използва и решението EPLAN Harness proD, което подпомага ефективното проектиране и оформяне на документация за кабели и кабелни снопове в 3D и 2D формат. Системата увеличава прозрачността и производителността, като същевременно намалява грешките до минимум. Лесното използване, автоматизираните работни процеси, прецизните производствени документи и високата степен на повторна употреба на разработките са сред предимствата за потребителите. Освен това проектирането на кабелни снопове не зависи от наличието на механичен прототип, който спестява много време на инженерите от Aggreko.

Гъвкава и ефективна комбинация от решения

„Когато започнахме да обсъждаме решението с Aggreko, процесите по проектиране в компанията не можеха да комуникират директно един с друг. За различните елементи на проекта се използваха множество различни решения, включително 2D CAD, документи на Word и електронни таблици на Excel“, припомня г-н Тони Уорд, регионален мениджър продажби в EPLAN. „Ние знаехме, че тази развиваща се и гледаща в бъдещето компания е убедена в предимствата на концепцията Industry 4.0. Така се стигна до това решение чрез гъвкава и мощна комбинация от системи на EPLAN“.

Наскоро компанията Aggreko е внедрила и EPLAN Smart Wiring – система, която визуализира окабеляването, като всички данни за кабелното свързване са 100% дигитални. Благодарение на интелигентното окабеляване на EPLAN проектантите на Aggreko и производителите на панели отчитат ясен спад на процента грешки и значителни икономии на време. Ползите са особено забележими по отношение на последно направените промени, тъй като софтуерът бързо и надеждно се справя със сложната задача да сравнява новото състояние на проекта с предишния базов вариант.

Създаване на виртуален прототип

Aggreko използва също EPLAN Data Portal. Системата представлява уеб-базирани информационни ресурси, които осигуряват достъп до подробни данни за стотици хиляди електрически, механични, хидравлични и пневматични компоненти. „Нашите две основни цели, когато започнахме съвместната работа с EPLAN, бяха да съкратим времето на проектиране и да гарантираме, че проектите са коректни още от първия път“, коментира г-н Греъм.

„Ние постигнахме и двете цели и благодарение на подхода за създаване на виртуален прототип, използван от софтуера на EPLAN, новото ни решение за автоматизация на процесите по проектиране се вписва в много добре с целта ни да преминем към Industry 4.0. Изключително сме доволни от резултатите и всички в проектантския екип отчитат ползи от внедряването му“, заявява в заключение той.

Фирма Ритбул предлага продуктите на EPLAN в България! Не се колебайте да ни се обадите, за да ви консултираме при избора на продукти EPLAN и да ви дадем най-добрите цени!

ETI предлага висококачествена база данни на продукти в съответствие с новия стандарт за данни на EPLAN

Годишна инвентаризация

По-голямо резервиране и контрол на отдалечени помпени станции с доказаните решения на Westermo

Цялостна система за управление на електропреносна линия HVDC на Heitec осигурява висока производителност и ефективност

Решенията на Eplan разкриват революционни възможности за ефективна дистанционна работа

Облачният софтуер Eplan eView бе отличен с почетния приз „Automation Award“ 2020

Електроразпределителните табла и шкафове Solid GSX на ETI гарантират бързина, лекота и гъвкавост при конфигурирането

Конекторните модули Winsta на Wago определят темпото на строителния обект

Екранираните модули Han-Modular на Harting посрещат предизвикателствата за надежден пренос на електроенергия, данни и сигнали

Още едно ново попълнение в гамата безжични рутери  Ibex:  WLAN аксес поинт RT-280

Запишете се за нашия бюлетин

Бъдете в крак с новите технологии, актуални цени и предложения.

Още по темата

ETI предлага висококачествена база данни на продукти в съответствие с новия стандарт за данни на EPLAN

Когато таблата за управление се проектират в 3D, проводниците се...
Към статията

Годишна инвентаризация

Уважаеми клиенти и партньори , Искаме да използваме възможността, за...
Към статията

По-голямо резервиране и контрол на отдалечени помпени станции с доказаните решения на Westermo

Критичните системи, например тези в пречиствателни станции, изискват сигурни и...
Към статията
Назад
Количка
0 продукта
Няма продукти в количката
Общо продукти:
0.00 лв.
(С вкл. ДДС)
ДДС:
Всичко:
0.00 лв.
X