WAGO

Gelbox на WAGO предпазва от влага и осигурява степен на защита IPX8

Кондензна вода, обилни валежи или мощни водни струи – когато влагата влезе в контакт с електрическия ток, това бързо води до късо съединение. Изпитан метод за предотвратяване на късо съединение е капсулиране чрез заливане с материали на базата на смоли. Още по-бърза и по-надеждна защита срещу влагата се постига с херметичните кутии с гел Gelbox на WAGOКутиите Gelbox на WAGO намират приложение навсякъде, където електрическите инсталации са изложени на влага или са на открито. Те са напълнени с висококачествен гел без съдържание на силикон Cellpack, което ги прави подходящи за всеки отрасъл на индустрията. WAGO Gelbox се предлагат в шест размера. Предназначени са за използване както с клемите на WAGO от серия 221 Compact, така и със съединителните клеми от серия 2273 Compact Push Wire.

Какво представлява херметичната кутия Gelbox на WAGO?

Това е малка компактна кутия, напълнена с безсиликонов гел. Кутията осигурява WAGO степен на защита IPX8, което означава, че клемите са напълно водонепроницаеми и могат да бъдат постоянно потопени във вода. Такава степен на защита се постига и по конвенционалния метод чрез заливане с материали като полиуретан или силикон. Особеното при Gelbox е, че тя защитава електрическата инсталация точно там, където е най-важното място, а именно в точките на свързване, при това без да се налага безвъзвратно капсулиране чрез заливане на разклонителните кутии. Освен това, благодарение на безсиликоновия гел няма ограничение в областта на приложение, както може да се случи например при използването на силиконов гел.

Къде се използват кутиите Gelbox?

WAGO Gelbox могат да се използват в различни приложения – както при ниско напрежение 230 V, така и при понижено напрежение до 100 V. Начинът на използване в отделните диапазони на напрежението обаче се различава в известна степен. В приложения с ниско напрежение, например 230 V, кутиите WAGO се използват съвместно със съединителните клеми в разклонителните кутии. Причината е, че това е единственият начин да се осигури двойната изолация на кабела, която предпазва от токов удар, тъй като в кутията Gelbox са потопени само проводниците. За приложенията с безопасно свръхниско напрежение (т.нар. SELV приложения: Safety Extra Low Voltage), клемите WAGO могат да се използват с кутиите Gelbox без допълнителна разклонителна кутия.

Как се използват Gelbox?

Начинът на употреба на кутиите Gelbox е изключително лесен: кутията се отваря, поставят се съединителните клеми и тя се затваря с лек натиск. Така гелът обвива плътно проводниците.

Корпусът на кутията е с изключително компактна форма и тя лесно се побира във всяка разклонителна кутия. Поради различните варианти на корпуса е възможно разполагането на няколко клеми в Gelbox, като това освобождава допълнително пространство в разклонителната кутия. Ако трябва да се разшири дадена електрическа верига, Gelbox могат лесно да се отворят и допълнителните проводници да се свържат бързо и безопасно – голямо предимство пред класическото капсулиране на електрониката. При нова инсталация е възможно да бъдат използвани свързаните по-рано проводници. Потребителят обаче не може да избегне употребата на нови клеми и нови кутии Gelbox – само по този начин WAGO може да гарантира високата степен на защита.

Защо да използвате кутиите Gelbox на WAGO?

Кутиите WAGO Gelbox предлагат напълно нови възможности за защита на свързващите клеми от влага. Те могат лесно да се поставят във всяка разклонителна кутия – независимо дали за стенен или таванен монтаж. От една страна, отпада времето за смесване на компонентите, а от друга, спестявате още време, тъй като не е нужно да чакате смолата да се втвърди или пък да изсъхне. Освен това, гелът не изисква маркировка, тъй като химикалите в него вече са реагирали. Това означава, че кутията Gelbox на WAGO е готова за работа. Тя е предварително напълнен с гел и незабавно изолира електрическата връзка. Благодарение на това електрическите системи могат да бъдат пуснати в експлоатация веднага след инсталирането – просто, бързо и безопасно.

Качествен гел Cellpack – без силикон и без маркировка

В кутиите WAGO Gelbox използва гел с доказаното качество на марката Cellpack. Добре известният производител на уплътняващи материали участва като партньор в разработването на кутиите Gelbox. Използваният гел Cellpack предлага три основни предимства. От една страна, гелът не съдържа силикон, което позволява приложението на кутиите във всички индустриални отрасли, дори в такива, които използват бои, лакове и други чувствителни продукти, като например в автомобилната индустрия. От друга страна, съставките в безсиликоновия гел са напълно реагирали. Следователно, не се налага маркиране и гелът може да се съхранява за неопределено време, което не важи за всички компоненти, от които се произвеждат материалите за капсулиране по класическия начин. В допълнение, съединението, което е изолирано с безсиликонов гел, позволява така важния повторен достъп.

Каква е степента на безопасност на Gelbox на WAGO?

За да се гарантира пълна безопасност, фокусът при разработването на Gelbox е поставен върху цялата система, състояща се от кутията, клемите и гела. Gelbox отговаря на същите изисквания на стандарта EN 60998 като клемите WAGO. Високата степен на безопасност на продукта е потвърдена в изпитателния протокол от VDE от неутрална страна.

За опасността от късо съединение. Как се появява влагата?

В разклонителните кутии може да се появи влага или оросяване от кондензна вода при резки бързи промени в температурата. Това често се случва в преходни периоди като пролетта и есента. Топлият въздух прониква в корпуса и при контакт със студената повърхност на клемите рязко се охлажда. Резултатът е кондензат от вътрешната страна на корпуса. Този физически ефект се усилва допълнително от енергията на разсейване на мощността. Тя също повишава топлината в сравнение с външната температура. Тези температурни разлики водят и до разлики в налягането, което е причината за непрекъснато постъпване на свеж въздух в клемното пространство, съответно и за непрекъснато наличие на влага. Резултатът от този процес е значително количество кондензна вода в клемното пространство. Проливни дъждове или силни струи вода близо до разклонителната кутия също могат да доведат до появата на влага в разклонителните кутии. „При наличие на влага в клемното пространство, токът може да протече по напълно нова верига, което съответно бързо да доведе до късо съединение. За съжаление това често се забелязва, едва когато се задействат защитните устройства, т.е. когато изгорят предпазителите“.

Кутиите Gelbox на WAGO са предназначени за електрически инсталации във влажни зони като:
– Приложения на открито;
– Помпени камери;
– Външни контакти;
– Оранжерии;
– Земеделие;
– Външно осветление;
– Осветление на паркинги;
– Автомивки;
– Зарядни станции и осветителни системи в пристанищата;
– Роботи косачки с ограничение на периметъра.

Херметичните кутии Gelbox на WAGO се предлагат от месец май 2020 г.

Фирма Ритбул предлага продуктите на WAGO в България! Не се колебайте да ни се обадите, за да ви консултираме при избора на продукти на WAGO и да ви дадем най-добрите цени!

Heitec разработи персонализирано решение за корпуса на блока за управление на шлифовъчна машина

Ритбул ЕООД на Hannover Messe 2022

Виртуален панаир с ETI- защита на възобновяеми енергийни източници.

Стандартизирано използване на софтуер с данни за индивидуалните устройства с EPLAN Platform 2022

Индустриални алармени устройства Asserta на Compro – гаранция за сигурност и защита от най-висок клас

За оптимална безопасност при монтаж и минимално окабеляване на място – новите конектори Han S и конфекционирани кабели на Harting

Новата търговска платформа Eplan Marketplace е създадена в помощ на потребителите с цел оптимизация на ресурсите

Нови промишлени рутери с безжична комуникация Merlin на Westermo за взискателни приложения

С подобрените си функции Eplan Harness proD 2022 опростява 3D проектирането за полагане на кабелни снопове

Остри и здрави, универсалните макетни ножове Knipex CutiX гарантират прецизни разрези без огъване или счупване

Запишете се за нашия бюлетин

Бъдете в крак с новите технологии, актуални цени и предложения.

Още по темата

Heitec разработи персонализирано решение за корпуса на блока за управление на шлифовъчна машина

Типичната индустриална среда се характеризира преди всичко със своите тежки...
Към статията

Ритбул ЕООД на Hannover Messe 2022

Скъпи клиенти и партньори, Както вече знаете, между 30-ти Май...
Към статията

Виртуален панаир с ETI- защита на възобновяеми енергийни източници.

Посетете ETI Virtual Fair   На изложението Intersolar München 2022,...
Към статията
Назад
Количка
0 продукта
Няма продукти в количката
Общо продукти:
0.00 лв.
(С вкл. ДДС)
ДДС:
Всичко:
0.00 лв.
X