ETI

ETI: Как да постигнем СЕЛЕКТИВНОСТ с помощта на новия софтуер ETIsON

Как да оптимизираме електрическата инсталация от главното разпределителни табло до последния клон на електрическата верига и осигурим селективност при защитните устройства? Разгледайте нашия пример за индустриално приложение и ще научите повече подробности.

ETISON

Пример: Захранващата линия се защитава от предпазител F1. Бихме искали да изберем допълнителни защитни устройства F2 и F3, така че максималната консумация да е в точката на захранване на F3 и постигнем пълна селективност от F1 до F3.

В етапа на проектиране постигането на пълна селективност без помощта на подходящ софтуерен продукт е значително предизвикателство. Далеч по-трудно става и на следващия етап – изпълнението, особено в индустриални инсталации. Поради тази причина експерти от ETI разработиха софтуера ETIsON, за да помогнат на проектанти и изпълнители бързо и сигурно да постигнат частична или пълна селективност между защитните устройства, които смятат да използват.

Какво е селективност в електрическата инсталация? Как да я постигнем?

Обикновено в електрическите вериги между захранването и крайния консуматор ( товар ) има няколко устройства за защита от претоварване по ток и те трябва да работят селективно. Това означава, че при евентуална повреда, селективност ще има когато защитният елемент прекъсне захранването само в онази част на инсталация, където е възникнал проблема. Всички останали устройства трябва да останат под напрежение. Селективността може да бъде пълна или частична. Пълна селективност се постига само когато има такава както при претоварване по ток, така и при късо съединение.
На теория, селективността е проектиране на няколко защитни устройства, свързани така че времетоковите им криви на изключване (I/t) никога не се пресичат или докосват. Трябва да се вземе предвид и толеранса при кривите. За бърза оценка на селективността използваме сравнение на времотоковите криви I/t, докато за по-точно определяне се използва сравнение на Джаулов интерграл (I2t) на защитните елементи. За времена под 100 ms, сравнението на Джаулов интеграл е единствената възможност.

За да получим решение на примера използвайки софтуера ETIsON, вкарахме характеристиката по ток/време на предпазителя F1, взехме предвид постигането на пълна селективност и след това потърсихме най-подходящите защитни устройства за F2 и F3. На снимката ясно се вижда, че всички защитни устройства са избрани правилно, тъй като графиките I/t не се пресичат никъде до 30кА. Пълната селективност е гарантирана в диапазона 0-30кА, вземайки предвид и толеранса. Разбира се, ако погледнем целия диапазон над 30кА, можем да видим, че има само частична селективност на защитни устройства F1 спрямо F2.

ETISON2

Решението:
F1. Стопяем предпазител NH3 gG 630A 500V
F2. Автоматичен прекъсвач с лят корпус EB2 630/… LE 630A
с настройки: LT=0.63, CHARACT. = 5
F3. Стопяем предпазител NH00 gG 160A 500V
За междинна защита F2 избрахме автоматичен прекъсвач с лят корпус с оптимална защита от претоварване/термo защита (0.63 In) и късо съединение/магнитна защита ( характеристика К ). ( LT=0.63, CHARACT. = 5).

 

Heitec разработи персонализирано решение за корпуса на блока за управление на шлифовъчна машина

Ритбул ЕООД на Hannover Messe 2022

Виртуален панаир с ETI- защита на възобновяеми енергийни източници.

Стандартизирано използване на софтуер с данни за индивидуалните устройства с EPLAN Platform 2022

Индустриални алармени устройства Asserta на Compro – гаранция за сигурност и защита от най-висок клас

За оптимална безопасност при монтаж и минимално окабеляване на място – новите конектори Han S и конфекционирани кабели на Harting

Новата търговска платформа Eplan Marketplace е създадена в помощ на потребителите с цел оптимизация на ресурсите

Нови промишлени рутери с безжична комуникация Merlin на Westermo за взискателни приложения

С подобрените си функции Eplan Harness proD 2022 опростява 3D проектирането за полагане на кабелни снопове

Остри и здрави, универсалните макетни ножове Knipex CutiX гарантират прецизни разрези без огъване или счупване

Запишете се за нашия бюлетин

Бъдете в крак с новите технологии, актуални цени и предложения.

Още по темата

Heitec разработи персонализирано решение за корпуса на блока за управление на шлифовъчна машина

Типичната индустриална среда се характеризира преди всичко със своите тежки...
Към статията

Ритбул ЕООД на Hannover Messe 2022

Скъпи клиенти и партньори, Както вече знаете, между 30-ти Май...
Към статията

Виртуален панаир с ETI- защита на възобновяеми енергийни източници.

Посетете ETI Virtual Fair   На изложението Intersolar München 2022,...
Към статията
Назад
Количка
0 продукта
Няма продукти в количката
Общо продукти:
0.00 лв.
(С вкл. ДДС)
ДДС:
Всичко:
0.00 лв.
X