ETI

ETI: Как да постигнем СЕЛЕКТИВНОСТ с помощта на новия софтуер ETIsON

Как да оптимизираме електрическата инсталация от главното разпределителни табло до последния клон на електрическата верига и осигурим селективност при защитните устройства? Разгледайте нашия пример за индустриално приложение и ще научите повече подробности.

ETISON

Пример: Захранващата линия се защитава от предпазител F1. Бихме искали да изберем допълнителни защитни устройства F2 и F3, така че максималната консумация да е в точката на захранване на F3 и постигнем пълна селективност от F1 до F3.

В етапа на проектиране постигането на пълна селективност без помощта на подходящ софтуерен продукт е значително предизвикателство. Далеч по-трудно става и на следващия етап – изпълнението, особено в индустриални инсталации. Поради тази причина експерти от ETI разработиха софтуера ETIsON, за да помогнат на проектанти и изпълнители бързо и сигурно да постигнат частична или пълна селективност между защитните устройства, които смятат да използват.

Какво е селективност в електрическата инсталация? Как да я постигнем?

Обикновено в електрическите вериги между захранването и крайния консуматор ( товар ) има няколко устройства за защита от претоварване по ток и те трябва да работят селективно. Това означава, че при евентуална повреда, селективност ще има когато защитният елемент прекъсне захранването само в онази част на инсталация, където е възникнал проблема. Всички останали устройства трябва да останат под напрежение. Селективността може да бъде пълна или частична. Пълна селективност се постига само когато има такава както при претоварване по ток, така и при късо съединение.
На теория, селективността е проектиране на няколко защитни устройства, свързани така че времетоковите им криви на изключване (I/t) никога не се пресичат или докосват. Трябва да се вземе предвид и толеранса при кривите. За бърза оценка на селективността използваме сравнение на времотоковите криви I/t, докато за по-точно определяне се използва сравнение на Джаулов интерграл (I2t) на защитните елементи. За времена под 100 ms, сравнението на Джаулов интеграл е единствената възможност.

За да получим решение на примера използвайки софтуера ETIsON, вкарахме характеристиката по ток/време на предпазителя F1, взехме предвид постигането на пълна селективност и след това потърсихме най-подходящите защитни устройства за F2 и F3. На снимката ясно се вижда, че всички защитни устройства са избрани правилно, тъй като графиките I/t не се пресичат никъде до 30кА. Пълната селективност е гарантирана в диапазона 0-30кА, вземайки предвид и толеранса. Разбира се, ако погледнем целия диапазон над 30кА, можем да видим, че има само частична селективност на защитни устройства F1 спрямо F2.

ETISON2

Решението:
F1. Стопяем предпазител NH3 gG 630A 500V
F2. Автоматичен прекъсвач с лят корпус EB2 630/… LE 630A
с настройки: LT=0.63, CHARACT. = 5
F3. Стопяем предпазител NH00 gG 160A 500V
За междинна защита F2 избрахме автоматичен прекъсвач с лят корпус с оптимална защита от претоварване/термo защита (0.63 In) и късо съединение/магнитна защита ( характеристика К ). ( LT=0.63, CHARACT. = 5).

 

Научавайте първи за най-новото и най-интересното от програмата на Академия Ритбул в новия раздел на сайта

Измервателните уреди на Testboy покриват и най-строгите приложни изисквания в автомобилния сектор

Базирана на AdvancedTCA системна платформа на Heitec е предназначена за мобилни телекомуникационни мрежи

Научете повече за автоматизираните системи на Rittal и софтуерната услуга Eplan на онлайн събитието Rittal & Rittbul Automation Day

Намалено работно време за 26-ти и 27-ми Август във връзка с предстояща ревизия в офисите на Ритбул ЕООД.

Мини редови клеми на Wago — предпочитан избор на инсталаторите за свързване на устройства

Eplan Data Portal е с обновен интерфейс, по-добри алгоритми и дава достъп до богат ресурс от данни

Регулируемият ключ Joker 6004 на Wera — универсален инструмент за завинтване със самонастройка, фиксация и тресчотка

Westermo с нова серия управляеми Ethernet комутатори Redfox-5728 за автоматизация на подстанции

Новите конектори Han L32 размер B на Harting спестяват 40% повече инсталационно пространство и спомагат за намаляване потреблението на ел.енергия

Запишете се за нашия бюлетин

Бъдете в крак с новите технологии, актуални цени и предложения.

Още по темата

Научавайте първи за най-новото и най-интересното от програмата на Академия Ритбул в новия раздел на сайта

Ритбул създаде нов раздел, който ще посвети на всички обучителни...
Към статията

Измервателните уреди на Testboy покриват и най-строгите приложни изисквания в автомобилния сектор

Немската компания Testboy предлага разнообразни измервателни уреди, сред които различни...
Към статията

Базирана на AdvancedTCA системна платформа на Heitec е предназначена за мобилни телекомуникационни мрежи

Компанията Heitec, доказан европейски производител, е създала високотехнологична системна платформа...
Към статията
Назад
Количка
0 продукта
Няма продукти в количката
Общо продукти:
0.00 лв.
(С вкл. ДДС)
ДДС:
Всичко:
0.00 лв.
X