Eplan

С Eplan Cogineer компанията Omexom не само съкращава времето за проектиране, но и намалява наполовина времето за подготовка на офертите

Подразделението за автоматизация на Omexom Smart Technologies използва платформата Eplan Cogineer по нетрадиционен начин. Базираното на макроси и до голяма степен автоматизирано създаване на електрически схеми се прилага не само за проектиране, но и за подготовка на оферти – подход, който предлага няколко безспорни предимства.

Когато става въпрос за автоматизация на непрекъснати процеси, подразделението Omexom Automation в Юдем, Германия, е първият избор на много производители и оператори на инсталации. В него Omexom Smart Technologies консолидира своя опит в технологиите за автоматизация – включително производството на разпределителни шкафове за три индустриални сектора: добив на суровини (добив на чакъл и пясък), производство на храни и технологии за водоснабдяване/отпадни води.

Комплексна технология за автоматизация от един източник

Omexom предлага за посочените отрасли комплексна технология за автоматизация и решения до ключ – от проектирането до производството на комутационни шкафове и въвеждането им в експлоатация, а при желание и до изграждане на цялостна електрическа инфраструктура на външната конструкция на сградата. Това не е типично за фрагментирания пазар на решения за автоматизация на електрически системи, но е традиционно за Omexom. Както традицията, така и обширните вътрешни ресурси на Omexom Automation формират добра основа за високо ниво на компетентност в автоматизацията на технологични инсталационни системи.

„Компанията е отворена към нови инструменти за разработки и проектиране. Томас Вилемс, ръководител на Omexom Automation, пояснява: „Когато например един доставчик на софтуер представи иновация, ние непременно я тестваме“. Електротехническият екип на Фолкер Хелман, от своя страна, използва от почти десет години Eplan Pro Panel за създаване на триизмерни проекти на комутационни шкафове. Резултатите от проектите се изпълняват 1:1 във фирменото производство с висока степен на автоматизация с помощта на система за обработка на ламаринени листове и мобилни системи за предварителна обработка на кабели. И двете системи получават данните през платформата Eplan, която Omexom прилага интензивно.

От P8 до Cogineer

Благодарение на отвореността на компанията към иновации, електроинженерите й в Юдем са изпробвали Eplan Cogineer още с появата му. Това е инструмент за проектиране на ECAD, който позволява автоматизирано генериране на електрически схеми на базата на макроси.  Концепцията и нейното изпълнение на практика са ги убедили в рационалността от използването на Eplan Cogineer.

Фолкер Хелман споделя: „Автоматизираното създаване на електрически схеми с Cogineer предлага реални предимства. Той ни спестява много време, като премахва риска от прехвърляне на грешки поради начина, по който се поддържат макросите. Ето защо всички данни за проекта са винаги актуални. И ако производителят на даден компонент го промени или въведе нов, ние трябва да въведем новите данни само веднъж, което ни коства само минимални усилия“.

В отговор на въпроса дали това автоматизирано генериране на схеми има смисъл при изготвянето и производството на персонализирани и разнородни проекти, г-т Вилемс заявява категорично „Да“. „Функционалните модули като задвижвания, сензори и захранвания винаги са идентични и ние сме създали за тях макроси. Разграничаваме ги според трите сектора, които съставляват основните ни целеви групи. Например, за водоснабдяване/отпадни води сме запазили компоненти от няколко различни доставчици, защото нашите клиенти често посочват производителите. Ето защо макросите предлагат повече възможности за избор в тази област”, допълва той.

Съкращаване на времето за подготовка на оферта наполовина

Характерно за подхода на Omexom е, че електроинженерите не само използват общите предимства за генериране на схеми на базата на макроси. В този конкретен случай те са поели по нов път, като прилагат Eplan Cogineer още във фазата на изготвяне на офертата.

Томас Вилемс разказва: „Първоначалната ни идея беше да възприемем съвсем различен подход. Когато получим запитване, вече не използваме традиционната калкулация на разходите. Вместо това инженеринговият отдел просто прехвърля данните от спецификациите на заявката в Cogineer. Дори не ви трябват специални познания за ECAD. Всички изисквания на клиента просто се въвеждат в интерфейса на конфигуратора“.

Тази много проста стъпка дава възможност за автоматично създаване на спецификация с необходимите материали, която се прехвърля към програмата за изчисляване на разходите на Omexom чрез XML интерфейс. След това програмата извежда офертната цена, която на практика се доближава в голяма степен до действителните разходи. По този начин в тази фаза от проекта Eplan Cogineer работи много надеждно и намалява почти наполовина времето, необходимо за изготвяне на оферта.

Допълнително намаляване на времето за проектиране

Когато клиентът приеме офертата и направи поръчката, използването на Eplan Cogineer пести още време. „След като офертата е одобрена, ние сме в състояние да създадем стандартни проекти в рамките на от два до три дни. За сравнение, преди този процес отнемаше до три пъти повече време. Друго предимство е, че веднага може да се пристъпи към поръчка на компонентите, тъй като спецификацията вече е налична“, пояснява Томас Вилемс.

Тази скорост на проектиране води не само до по-кратко време за обработка, но понякога е и решаваща за изпълнение на поръчката. Фолкер Хелман допълва: „Бързото проектиране и производство в тези случаи е изгодно не само за нас. Клиентите ни също оценяват факта, че можем да им покажем и визуализираме проекта на ранен етап“.

Конфигуриране вместо конструиране за значително опростяване работата на електроинженерите

От години Omexom разчита на Eplan Pro Panel като CAD инструмент и на Rittal като производител при изграждане на контролни шкафове. Томас Вилемс коментира: „Има две причини това да е целесъобразно. Компонентите на Rittal се съхраняват в Pro Panel с много добро качество на данните. Това ни носи добавена стойност. При преминаване от TS8 към VX системата например, ние просто изтегляме съответните макроси. И точно като нас, Rittal предлага пълно портфолио от един източник, включително аксесоари за контрол на климата. Това също улеснява проектирането“.

Улеснено сертифициране в съответствие с IEC EN 61439

За Omexom бързината на проектиране и производство на комутационните шкафове не е единствената грижа. Точността и съответствието със стандартите за проектиране и резултатите от дизайна са също толкова важни. Ето защо компанията се отнася много сериозно към изискванията на Международния стандарт за безопасност на комутационното оборудване и контролни устройства ниско напрежение IEC EN 61439. Тя е адаптирала своите процеси към изискванията на този стандарт. „Едно от нещата, които ни помагат, е интегрираният процес на проектиране. Термичното проектиране на контролния шкаф се извършва в RiTherm, прехвърляме тези данни в Eplan, интегрираме компонентите за контрол на климата на Rittal и документираме топлинните изчисления в съответствие със стандартите. За нас това са безспорните предимства на интегрираната верига за създаване на стойност, точно както ние я предлагаме на нашите клиенти“, допълва още Фолкер Хелман.

Фирма Ритбул предлага продуктите на Eplan в България! Не се колебайте да ни се обадите, за да Ви консултираме при избора на продукти на Eplan и да Ви дадем най-добрите цени!

Онлайн конференция на 29 и 30 септември дава практически опит с автоматизираното проектиране чрез платформата Eplan

“Rittal – Das System.” Мобилно шоу пред офиса ни в Пловдив

Научавайте първи за най-новото и най-интересното от програмата на Академия Ритбул в новия раздел на сайта

Измервателните уреди на Testboy покриват и най-строгите приложни изисквания в автомобилния сектор

Базирана на AdvancedTCA системна платформа на Heitec е предназначена за мобилни телекомуникационни мрежи

Научете повече за автоматизираните системи на Rittal и софтуерната услуга Eplan на онлайн събитието Rittal & Rittbul Automation Day

Намалено работно време за 26-ти и 27-ми Август във връзка с предстояща ревизия в офисите на Ритбул ЕООД.

Мини редови клеми на Wago — предпочитан избор на инсталаторите за свързване на устройства

Eplan Data Portal е с обновен интерфейс, по-добри алгоритми и дава достъп до богат ресурс от данни

Регулируемият ключ Joker 6004 на Wera — универсален инструмент за завинтване със самонастройка, фиксация и тресчотка

Запишете се за нашия бюлетин

Бъдете в крак с новите технологии, актуални цени и предложения.

Още по темата

Онлайн конференция на 29 и 30 септември дава практически опит с автоматизираното проектиране чрез платформата Eplan

Индустрия 4.0 постави инженерното проектиране на ново, още по-високо ниво....
Към статията

“Rittal – Das System.” Мобилно шоу пред офиса ни в Пловдив

С колегите от Rittal Bulgaria организираме още едно интригуващо събитие,...
Към статията

Научавайте първи за най-новото и най-интересното от програмата на Академия Ритбул в новия раздел на сайта

Ритбул създаде нов раздел, който ще посвети на всички обучителни...
Към статията
Назад
Количка
0 продукта
Няма продукти в количката
Общо продукти:
0.00 лв.
(С вкл. ДДС)
ДДС:
Всичко:
0.00 лв.
X