Eplan

EPLAN: 3D проектирането на контролни шкафове и комутационна апаратура e бъдещето в изграждането на контролни панели

Да създадеш от нулата своя собствена компания за изграждане на контролни панели може да бъде стресиращо преживяване за всеки инженер, независимо колко опит има в тази сфера. Но за Мин Дабасинскас, старши инженер-конструктор, основаването на собствената му стартъп компания 81346 ELAB Ltd е било значително по-лесно, благодарение на опита му да използва комбинацията от решения за автоматизирано проектиране на EPLAN, сред които EPLAN Electric P8EPLAN Pro Panel и, разбира се, непрекъснато разрастващия се портал за данни EPLAN Data Portal.

Важно конкурентно предимство

„Дизайнът на контролния панел е нашата силна страна“, обяснява г-н Дабасинскас. „Богатият ни опит в проектирането на контролни панели, използвани в различни индустриални сектори, ни даде необходимата експертна база да постигнем оптимални резултати в това да изпълним изискванията на нашите клиенти. EPLAN Electric P8 и EPLAN Pro са основните инструменти, които използваме в проектирането и решихме от самото начало да направим EPLAN свой основен бизнес партньор. Лицензите за EPLAN са, без съмнение, голяма инвестиция за нас, но въпреки това те ни осигуряват отлично съотношение цена/качество, като не на последно място ни дават и увереността, че работата със софтуер на EPLAN ни предоставя ценно конкурентно предимство“, допълва той. Още от началната фаза на всеки един проект в компанията работят в тясно сътрудничество с клиентите, като това продължава през целия жизнен цикъл на проекта, до създаването на цялостни концепции за автоматизация. Те осигуряват рентабилност и пестят време, а в основата на това стои EPLAN.

Автоматизация на времеемки задачи

Още с излизането си на пазара EPLAN Electric P8 се превръща в стандарт за електротехнически проектиране и често използването му се посочва като изискване от фирмите-поръчители на контролните панели. Използвайки EPLAN Electric P8, проектантите създават по-висококачествена професионална документация за електрическите схеми и компоненти, която благодарение на автоматизираните функции на софтуера допълнително намалява трудоемката работа.

Компанията 81346 ELAB използва също EPLAN Pro Panel – инженерно решение за проектиране на 3D виртуални контролни шкафове, което допълва EPLAN Electric P8. То дава възможност за намаляване с до 75% от времето за окабеляване, както и с 50% на времето за създаване на схеми за разположение и монтаж, което води до значително увеличение на общата производителност.

С EPLAN Pro Panel инженерите проектират и конструират контролни шкафове и комутационни съоръжения в 3D формат, които могат лесно да бъдат преглеждани чрез софтуера EPLAN или експортирани и прегледани с Adobe Acrobat. Това елиминира грешките, които водят до скъпоструваща преработка на проекта. Софтуерните функции включват 3D оформление на схемите за монтаж, виртуалното окабеляване, модификациите и разполагането на медните шини.

EPLAN Pro Panel позволява на потребителя да избере предпочитан подход при проектирането, независимо дали се основава на спецификации с оборудване или на схеми. Всички необходими компоненти могат лесно да бъдат въведени и позиционирани в 3D изглед, благодарение на иновативната технология eTouch.

В течение на работата основателят на новата компания установил, че виртуалният 3D модел на комутационната система на контролните шкафове помага за оптимално използване на ценното пространство вътре в шкафа, както и че интегрираните помощни проектантски инструменти, като тестване за стълкновение, спазване на инструкциите за инсталиране на производителя, минимални хлабини и радиуси на огъване, позволяват бързо и оптимално позициониране на компонентите.

Подобряване ефективността на инженерните практики

EPLAN оказва поддръжка на своите потребители, като по този начин помага на всяка компания да стане по-ефективна по отношение на инженеринговите процеси. Като си осигуряват по-ефективни проектантски практики, компаниите печелят конкурентно предимство. Един от начините за това е включването на кодове и стандарти в конкретни конструктивни решения. Потребителите на EPLAN могат да разработят свои собствени специфични за компанията стандарти, базирани на оптимални шаблони и използване на висококачествени конструктивни и изходни данни.

Повторна употреба и стандартизация

Основното предимство от използването на EPLAN за 81346 ELAB е, че платформата помага да се създаде база от съгласувани данни за повторно използване и стандартизация. Платформата осигурява коректни настройки и шаблони за проектиране на интердисциплинарни схеми и създава основа за бъдещи макроси. Друго основно предимство е, че се гарантира висококачествен дизайн на базовите проекти. Предварително зададените изходни данни и настройки, както и предварителните шаблонни протоколи улесняват съгласуването в рамките на много по-кратко време.

Спазване на международните стандарти

Освен включване на кодове и стандарти в своите проекти, 81346 ELAB ги привежда в съответствие с международните стандарти за документация и производство, например с новите IEC 81346, IEC 61082 и IEC 61355. Това помага да се удовлетворят изискванията, приложими към документацията, посочени в IEC 60204 – хармонизиран стандарт към Директивата относно машините на Европейския съюз.

Директивата относно машините (2006/42/ЕС) обхваща доставката на нови машини и друго оборудване, включително на компоненти за безопасност. Законът гласи, че доставката на машинно оборудване, което не отговаря на директивата, е нарушение. Това означава, че компаниите, които проектират и произвеждат контролни панели като 81346 ELAB, трябва да имат това предвид от самото начало на всеки проект. Проектантът трябва да е в състояние да докаже съответствието с директивата и най -добрият начин да го направи е спазването на хармонизираните стандарти.

Решението е EPLAN

81346 ELAB редовно използва портала EPLAN Data Portal, който представлява огромна база данни за електрически, механични, хидравлични и пневматични компоненти. Базата данни е вградена в платформата EPLAN и осигурява онлайн достъп до точни и актуални данни за повече от 1.2 милиона варианта на конфигурацията на повече от 600 000 устройства от над 140 световни производители.

Графичните данни могат да бъдат изтеглени от портала като пакет или като самостоятелна информация. Възможно е тези данни да бъдат влачени и пуснати в документацията на EPLAN чрез добавяне на компонентите към проекта като това намалява работата по конфигурацията и повишава качеството на документацията за машините и системата.

„Използването на EPLAN Data Portal във връзка с EPLAN Electric P8 и EPLAN Pro Panel ни позволява моментално да намерим нужните компоненти и да изтеглим необходимата информация за нашите проекти. Товае много по-бързо и удобно, отколкото всеки път да започваме от нулата, като в същото време на практика елиминира риска от грешки. Така можем да предоставим възможно най -доброто обслужване на нашите клиенти, което, разбира се, е основната цел на нашия нов бизнес“, споделя още г-н Дабасинскас.

Фирма Ритбул предлага продуктите на EPLAN в България! Не се колебайте да ни се обадите, за да ви консултираме при избора на продукти EPLAN и да ви дадем най-добрите цени!

Heitec разработи персонализирано решение за корпуса на блока за управление на шлифовъчна машина

Ритбул ЕООД на Hannover Messe 2022

Виртуален панаир с ETI- защита на възобновяеми енергийни източници.

Стандартизирано използване на софтуер с данни за индивидуалните устройства с EPLAN Platform 2022

Индустриални алармени устройства Asserta на Compro – гаранция за сигурност и защита от най-висок клас

За оптимална безопасност при монтаж и минимално окабеляване на място – новите конектори Han S и конфекционирани кабели на Harting

Новата търговска платформа Eplan Marketplace е създадена в помощ на потребителите с цел оптимизация на ресурсите

Нови промишлени рутери с безжична комуникация Merlin на Westermo за взискателни приложения

С подобрените си функции Eplan Harness proD 2022 опростява 3D проектирането за полагане на кабелни снопове

Остри и здрави, универсалните макетни ножове Knipex CutiX гарантират прецизни разрези без огъване или счупване

Запишете се за нашия бюлетин

Бъдете в крак с новите технологии, актуални цени и предложения.

Още по темата

Heitec разработи персонализирано решение за корпуса на блока за управление на шлифовъчна машина

Типичната индустриална среда се характеризира преди всичко със своите тежки...
Към статията

Ритбул ЕООД на Hannover Messe 2022

Скъпи клиенти и партньори, Както вече знаете, между 30-ти Май...
Към статията

Виртуален панаир с ETI- защита на възобновяеми енергийни източници.

Посетете ETI Virtual Fair   На изложението Intersolar München 2022,...
Към статията
Назад
Количка
0 продукта
Няма продукти в количката
Общо продукти:
0.00 лв.
(С вкл. ДДС)
ДДС:
Всичко:
0.00 лв.
X