Eplan

Eplan 2022 – висока степен на сътрудничество, лесно, сигурно и гъвкаво споделяне на данни в съвременната екосистема на индустриалната автоматизация

Днешната екосистема на индустриална автоматизация се характеризира с много смущения в обмена на информация между отделните участници в даден проект при обработката и трансфера на документация. Затова е изключително важно в процеса на разработване на машини и инсталации тези проблеми да бъдат разрешени чрез целенасочено сътрудничество между всички участващи страни и системи. Целта е машиностроителите и системните интегратори, производителите на контролни шкафове и на компоненти, а също и операторите на машини или инсталации да работят заедно в единна комуникационна мрежа.

Операторите на производствени съоръжения, машиностроителите и системните интегратори, производителите на контролни шкафове и производителите на компоненти имат една обща характеристика. Всички те работят заедно по веригата на създаване на стойност – от планирането до експлоатацията на завършена машина или инсталация, като през този процес непрекъснато обменят информация помежду си.

Екосистема на индустриалната автоматизация

Как днес изглежда сътрудничеството между различните участници в процеса? Във фазата на планиране се описват характеристиките на желаната система от машини или инсталации. Ако компанията има конкретни спецификации от доставчика, те също се детайлизират и след това се предават на оператора. Той взема предвид спецификациите при проектирането на машината или системата. Фазата на планиране последва процеса на предварително планиране. Eplan Preplanning Ви позволява да запазвате технически данни в началото на процеса на предварително планиране. Те могат да включват задвижващи механизми и сензори за инсталационна система, машина или сграда. Имате възможността да импортирате данни от външни таблични източници, а също така да въведете прегледи на инсталацията на системата или машината и графични диаграми на работните процеси и инструментите. Това ви позволява бързо да генерирате първоначални списъци с данни или спецификации за закупуване на материали. Можете също така да получите достъп до данните, събрани в Eplan Preplanning, за да ги използвате във фазите на планиране.

С Eplan eMANAGE Free, проектите в Eplan могат да се споделят с всички заинтересовани страни през облак, което осигурява по-висока степен на сътрудничество в процеса на проектиране. Всички промени в даден проект са достъпни централизирано в Eplan eVIEW. Предимствата са очевидни: проектната документация винаги е актуална през целия жизнен цикъл на продукта, както и в сценариите за експлоатация и обслужване.

Допълване на данните в Eplan проекта

Проектът, създаден в платформата Eplan, например чрез използването на Eplan Electric P8 или Eplan Fluid се предава на производителя на контролния шкаф. Той, от своя страна, създава виртуалния прототип на разпределителната комутационна система под формата на 3D изглед на контролния шкаф с помощта на Eplan Pro Panel. След това контролният шкаф се произвежда, одобрява и пуска в експлоатация от оператора. С доставката на разпределителната система, дейността на производителя на контролния шкаф е завършена. Компанията предава Eplan проекта, който е допълнен с новите данни, обратно на машиностроителя или системния интегратор, който след това въвежда в експлоатация машината или инсталационната система въз основа на окончателните данни за проекта. След това, проектът се предоставя на оператора, който има достъп до текущата документация, например чрез Eplan eVIEW, при необходимост от поддръжка или техническо обслужване и в който всички промени могат да бъдат документирани в цифров вид с помощта на функцията за проверка.

Целият този процес описва ежедневната дейност в една екосистема за индустриална автоматизация. Предизвикателството обаче е, че всички данни за един проект за автоматизация се създават и добавят на различни места по веригата на стойността. Често всички участници в проекта работят с частично несъгласувани данни, което в крайна сметка прави процеса още по-трудоемък и склонен към грешки. Например задвижващата мощност на двигателя се променя в някакъв по-късен момент от проекта, но тази промяна не се взема предвид при пускане в експлоатация на машината или инсталационната система. В резултат на това документацията не е актуална.

Новата платформа Eplan 2022 е с напълно преработен потребителски интерфейс. Практичните лентови панели, използващи съвременни технологии, гъвкаво се адаптират към приложението. Основен структурен елемент са данните за устройствата, които се предоставят на Eplan Data Portal. Важното тук е качеството и дълбочината на данните, които се усъвършенствани интензивно чрез Data Standard.

„Контейнерът за данни“ като централен източник на информация

Системите на новата платформа Eplan 2022, в комбинация с облачната услуга Eplan eMANAGE, свързват в мрежа производителите на машини и системните интегратори, производителите на контролни шкафове и на компоненти, както и операторите на машини или инсталационни системи. Главният изпълнителен директор на Eplan, г-н Себастиан Зайц обяснява: „Платформата свързва компаниите с техните клиенти и доставчици през облак за лесно и сигурно споделяне на данни. Eplan проектът като централизиран цифров модел на решение за автоматизация осигурява необходимите данни за всички процеси. Това, за което говорим, е нещо като „контейнер за данни“, който се попълва от системите на платформата Eplan. По този начин се генерира добавена стойност в дигитализираното сътрудничество между всички участници – чрез сигурен трансфер на данни и централен достъп до Eplan проекта“.

Сътрудничество между участниците в проекта през облака

Използвайки новия Eplan eMANAGE, проектите лесно могат да бъдат качени в облак,  управлявани и споделяни оттам. По-конкретно това обединява света на локалния и облачния софтуер. Управлението на правото за достъп до информацията гарантира сигурността на данните и осигурява гъвкавост. Потребителите на Eplan Electric P8 и Eplan Pro Panel могат да качват своите проекти в облака и да ги прехвърлят на платформата Eplan за по-нататъшна обработка. Това се постига без отнемащото време изпращане на проектни данни по имейл или използване на FTP сървър. А централизираната и ясна достъпност в облака, също така, позволява на всички участници в проекта бързо да намерят конкретното интересуващо ги съдържание. С Eplan eVIEW всички промени в даден проект са достъпни централизирано. Предимствата са очевидни: проектната документация винаги е актуална – през целия жизнен цикъл на продукта, а сценариите за експлоатация и обслужване вече са реалистични.

„С тези оптимизирани процеси и повишена ефективност, компаниите могат да оптимизират проектирането на своите машини и инсталации. Сътрудничеството между всички участници повишава качеството на данните и по този начин добавената стойност на продукцията“, коментира още Себастиан Зайц.

Фирма Ритбул предлага продуктите на Eplan в България! Не се колебайте да ни се обадите, за да Ви консултираме при избора на продукти на Eplan и да Ви дадем най-добрите цени!

Heitec разработи персонализирано решение за корпуса на блока за управление на шлифовъчна машина

Ритбул ЕООД на Hannover Messe 2022

Виртуален панаир с ETI- защита на възобновяеми енергийни източници.

Стандартизирано използване на софтуер с данни за индивидуалните устройства с EPLAN Platform 2022

Индустриални алармени устройства Asserta на Compro – гаранция за сигурност и защита от най-висок клас

За оптимална безопасност при монтаж и минимално окабеляване на място – новите конектори Han S и конфекционирани кабели на Harting

Новата търговска платформа Eplan Marketplace е създадена в помощ на потребителите с цел оптимизация на ресурсите

Нови промишлени рутери с безжична комуникация Merlin на Westermo за взискателни приложения

С подобрените си функции Eplan Harness proD 2022 опростява 3D проектирането за полагане на кабелни снопове

Остри и здрави, универсалните макетни ножове Knipex CutiX гарантират прецизни разрези без огъване или счупване

Запишете се за нашия бюлетин

Бъдете в крак с новите технологии, актуални цени и предложения.

Още по темата

Heitec разработи персонализирано решение за корпуса на блока за управление на шлифовъчна машина

Типичната индустриална среда се характеризира преди всичко със своите тежки...
Към статията

Ритбул ЕООД на Hannover Messe 2022

Скъпи клиенти и партньори, Както вече знаете, между 30-ти Май...
Към статията

Виртуален панаир с ETI- защита на възобновяеми енергийни източници.

Посетете ETI Virtual Fair   На изложението Intersolar München 2022,...
Към статията
Назад
Количка
0 продукта
Няма продукти в количката
Общо продукти:
0.00 лв.
(С вкл. ДДС)
ДДС:
Всичко:
0.00 лв.
X